"Soms verbaasd hoeveel producten er vanaf komen"

Het Groene Buitenland: bio-tuinderij achter de dijk

Tholen – Verscholen achter de Zeedijk in Assendelft ligt Het Groene Buitenland. Hier teelt Gerrit Siersema diverse soorten biologische groente en fruit. "Ik denk dat veel mensen die aan de andere kant langs de dijk fietsen niet eens weten wat zich achter de dijk bevindt." Hij vindt het heerlijk om zo anoniem zijn gang te kunnen gaan. "Het is hier zo lekker rustig, af en toe is het net een paradijsje."

Uitzicht vanaf de dijk

Het is altijd even afwachten hoe goed een groente- of fruitsoort rendeert op de bodem van Het Groene Buitenland. "We telen hier op een heel zware grond, de vaste zeeklei is 90 procent afslibbaar. Groenten met dikke wortels, zoals de peen en de pastinaak, doen het hier niet." Gerrit teelt op een klein areaal van zo’n 3300 vierkante meter. "Ik ben soms wel eens verbaasd hoeveel producten er vanaf komen. We kunnen hier een best grote productie bereiken. Als je dan bedenkt hoeveel monden we hier mee kunnen voeden…"


Els, Saul en Gerrit

Twee vaste vrijwilligers helpen in de tuinderij, dit zijn Els en Saul. Alle drie hebben ze een eigen favoriete periode. Zo houdt Els erg van de oogstperiode. "Tijdens het oogsten zie ik de producten al op mijn bord liggen. Dat spreekt mij aan." Gerrit kan daarentegen juist niet wachten op de volgende zaaiperiode. "Ik vind de zaaien en planten het mooist. Daarna zie je de producten echt uit de grond schieten." Saul vindt alle periodes prachtig en doet veel onderhoud.


Diverse soorten sla en venkel

Over een maandje, na het mest verspreiden, is de grootste drukte weer voorbij. Dan wordt de grond gespit. Diverse producten deden het dit jaar bijzonder goed. De aardappelen, bessen en bieten bijvoorbeeld. Ook zijn er bijzonder veel pruimen geoogst. "Dit waren er echt veel. We hebben de bomen zelfs moeten uitdunnen." Niet al het fruit ging daarentegen goed. Zo hebben de appelbomen volgend jaar meer aandacht nodig. "Zo leren we ieder jaar weer bij." De appelen zijn overigens wel nog uitermate geschikt voor een appelsapje of taart.
 

In de tunnel worden onder meer pepers en pompoenen geteeld

Adopteer een appelboom

Het Groene Buitenland doet ook mee aan Adopteer een appelboom (plukadoptie). Gerrit geniet van de enthousiaste reacties hierop. "Kinderen zien dan ineens hoe aardappelen groeien. Of maken de verwonderde opmerking dat het zo warm is in de kas. Dit soort educatie is volgens mij heel waardevol."


Ook appelen- en perenteelt bij Het Groene Buitenland

Klantencontact

Het Groene Buitenland levert voornamelijk aan biologische winkels in de buurt. De tuinder bezorgt de producten allemaal zelf. "Dat is echt het leukste. Ik ontmoet hierdoor veel mensen. Door de spullen zelf weg te brengen, heb ik direct contact met de klanten."

Voor meer informatie:

Gerrit Siersema
Het Groene Buitenland
Zeedijk t.o.v. 12
1566 NE Assendelft
g.siersema@hotmail.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven