Biowijnclub compenseert CO2-uitstoot wijntransport

Het transport van wijnen van de wijnkelder naar Nederland brengt CO2-uitstoot met zich mee. Eveline Scheren van Biowijnclub heeft de CO2-uitstoot laten berekenen voor de wijnen in het assortiment van Biowijnclub en compenseert de uitstoot veroorzaakt door het transport van de wijngeschenken.

Het transport van wijnen van wijnkelder naar Nederland gebeurt binnen Europa per vrachtwagen, en vanuit de Nieuwe Wereld (bijvoorbeeld Argentinië, Chili, Zuid-Afrika) per containerschip. In haar eigen zoektocht naar meer maatschappelijk verantwoord ondernemen, heeft Eveline Scheren, oprichtster van Biowijnclub, laten berekenen hoeveel CO2–uitstoot gepaard gaat met dit transport.De gemiddelde CO2-uitstoot varieert van ongeveer 0,3 kilogram per fles voor een wijn uit Champagne tot 2,0 kilogram voor een wijn uit Chili of Argentinië. Transport van een wijn uit Zuid-Afrika veroorzaakt 1 kilogram CO2-uitstoot, een wijn uit Sicilië 1,8 kilogram. Omgerekend naar compensatie, komt dit neer op 0,01 eurocent voor een fles Champagne, 0,02 eurocent voor een wijn uit Zuid-Frankrijk, 0,03 eurocent voor een wijn uit Zuid-Afrika, 0,04 eurocent voor een Siciliaanse wijn en 0,05 eurocent voor een fles uit Chili.

Nu kun je van mening zijn dat de extra CO2-uitstoot voldoende reden is om geen wijn uit Chili of Argentinië te drinken. Daarmee dupeer je echter de werknemers van de wijnhuizen in deze landen, want de wijnhuizen die Biowijnclub vertegenwoordigt, zijn Fairtrade of Fair for Life gecertificeerd. Zij zorgen voor betere levensomstandigheden van hun medewerkers, door bijvoorbeeld scholing te bieden, voor huisvesting en gezondheidszorg te zorgen en faire lonen te betalen. Door wijnen van deze wijnhuizen niet meer af te nemen, ontneem je deze medewerkers een kans op betere omstandigheden. Biowijnclub blijft deze wijnen dan ook voeren.

Biowijnclub compenseert de CO2-uitstoot veroorzaakt door het transport van de wijngeschenken via een herbebossingsproject in Indonesië. Dit project wordt begeleidt door CO2Operate uit Woerden, een bedrijf dat meer dan vijftien jaar ervaring heeft met herbebossingsprojecten in Zuidoost Azië en Afrika. Klik hier voor meer informatie over een maatschappelijk verantwoord wijngeschenk van Biowijnclub.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.