
Abonneren
Vacatures
- Senior Purchaser
- Junior Purchaser
- R&D Trial Manager Vegetables | Team Lead
- Loodsmedewerk(st)ers Groente en Fruit
- Global Sourcing Manager
- Business Unit Manager Importeurs & Exporteurs
- Docent Teelt
- Buying Operations Manager (BOM Process)
- Bestuurslid
- Internationaal accountmanager Duitsland
Top 5 - gisteren
- Snelgroeiende vraag naar lagedruk CO2-behandelingen om insecten te bestrijden
- Weideseizoen: toezicht op weidegang dieren gestart
- Heerlijkheid Mariënwaerdt verkozen tot meest romantische kasteel
- "We hebben nog nooit zo vroeg zo veel biologische peren vast hoeven leggen voor komend seizoen"
- "Als iedereen een tientje wil betalen voor een zakje van vijf tulpenbollen, dan ben ik morgen biologisch"
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Biowijnclub compenseert CO2-uitstoot wijntransport
Het transport van wijnen van wijnkelder naar Nederland gebeurt binnen Europa per vrachtwagen, en vanuit de Nieuwe Wereld (bijvoorbeeld Argentinië, Chili, Zuid-Afrika) per containerschip. In haar eigen zoektocht naar meer maatschappelijk verantwoord ondernemen, heeft Eveline Scheren, oprichtster van Biowijnclub, laten berekenen hoeveel CO2–uitstoot gepaard gaat met dit transport.
De gemiddelde CO2-uitstoot varieert van ongeveer 0,3 kilogram per fles voor een wijn uit Champagne tot 2,0 kilogram voor een wijn uit Chili of Argentinië. Transport van een wijn uit Zuid-Afrika veroorzaakt 1 kilogram CO2-uitstoot, een wijn uit Sicilië 1,8 kilogram. Omgerekend naar compensatie, komt dit neer op 0,01 eurocent voor een fles Champagne, 0,02 eurocent voor een wijn uit Zuid-Frankrijk, 0,03 eurocent voor een wijn uit Zuid-Afrika, 0,04 eurocent voor een Siciliaanse wijn en 0,05 eurocent voor een fles uit Chili.
Nu kun je van mening zijn dat de extra CO2-uitstoot voldoende reden is om geen wijn uit Chili of Argentinië te drinken. Daarmee dupeer je echter de werknemers van de wijnhuizen in deze landen, want de wijnhuizen die Biowijnclub vertegenwoordigt, zijn Fairtrade of Fair for Life gecertificeerd. Zij zorgen voor betere levensomstandigheden van hun medewerkers, door bijvoorbeeld scholing te bieden, voor huisvesting en gezondheidszorg te zorgen en faire lonen te betalen. Door wijnen van deze wijnhuizen niet meer af te nemen, ontneem je deze medewerkers een kans op betere omstandigheden. Biowijnclub blijft deze wijnen dan ook voeren.
Biowijnclub compenseert de CO2-uitstoot veroorzaakt door het transport van de wijngeschenken via een herbebossingsproject in Indonesië. Dit project wordt begeleidt door CO2Operate uit Woerden, een bedrijf dat meer dan vijftien jaar ervaring heeft met herbebossingsprojecten in Zuidoost Azië en Afrika. Klik hier voor meer informatie over een maatschappelijk verantwoord wijngeschenk van Biowijnclub.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-30 Budels Malt 0.0% Bio uitgeroepen tot het beste Alcoholvrij bier van Nederland
- 2023-05-23 Frisdrank krijgt meer diepgang met echte ingrediënten
- 2023-05-17 Voelkel doorbreekt omzetgrens van 100 miljoen
- 2023-05-12 Limited edition Zomerdrank nu verkrijgbaar
- 2023-05-04 "Als het aan de eigenaars ligt, hebben we morgen al een volledig biologisch wijnassortiment"
- 2023-05-04 Gulpener valt 19 keer in de smaakprijzen
- 2023-04-19 Stop je wijnfles in de grond
- 2023-04-18 Belgische natuurlijke bio-frisdrank klaar voor verdere Europese uitrol
- 2023-04-06 "De hele voorraad is inmiddels verkocht"
- 2023-03-31 Nieuw sap combineert gember en kurkuma met goji
- 2023-03-27 "De 'botanicals' en beperkte zoetheid geven onze drankjes een meer volwassen beleving"
- 2023-03-24 Recordopbrengst Nederlandse wijndruiven in 2022
- 2023-03-21 Waterkefir KULT nu ook in Nederland
- 2023-03-20 Oeroude fruitsoorten verwerkt in nieuw multi-toepasbaar drankje
- 2023-03-10 Fermentatie bleek de sleutel voor pure low-alcohol wijn
- 2023-03-10 'Kauwmachine' zorgt voor meer voedingsstoffen in slow juices
- 2023-03-09 Clearspring introduceert cafeïnevrije biologische Japanse Kuwa Matcha
- 2023-03-07 Koning Charles krijgt tijdens eerste staatsbezoek rondleiding door Franse bio-wijngaard
- 2023-03-02 "Aan de basis stond de geit die de wijngaarden graag bezoekt om de druiven te proeven"
- 2023-03-02 Nieuwe ready-to-drink Sparkling Ging'r en Sparkling Soda's