Biowijnclub compenseert CO2-uitstoot wijntransport
Het transport van wijnen van wijnkelder naar Nederland gebeurt binnen Europa per vrachtwagen, en vanuit de Nieuwe Wereld (bijvoorbeeld Argentinië, Chili, Zuid-Afrika) per containerschip. In haar eigen zoektocht naar meer maatschappelijk verantwoord ondernemen, heeft Eveline Scheren, oprichtster van Biowijnclub, laten berekenen hoeveel CO2–uitstoot gepaard gaat met dit transport.
De gemiddelde CO2-uitstoot varieert van ongeveer 0,3 kilogram per fles voor een wijn uit Champagne tot 2,0 kilogram voor een wijn uit Chili of Argentinië. Transport van een wijn uit Zuid-Afrika veroorzaakt 1 kilogram CO2-uitstoot, een wijn uit Sicilië 1,8 kilogram. Omgerekend naar compensatie, komt dit neer op 0,01 eurocent voor een fles Champagne, 0,02 eurocent voor een wijn uit Zuid-Frankrijk, 0,03 eurocent voor een wijn uit Zuid-Afrika, 0,04 eurocent voor een Siciliaanse wijn en 0,05 eurocent voor een fles uit Chili.
Nu kun je van mening zijn dat de extra CO2-uitstoot voldoende reden is om geen wijn uit Chili of Argentinië te drinken. Daarmee dupeer je echter de werknemers van de wijnhuizen in deze landen, want de wijnhuizen die Biowijnclub vertegenwoordigt, zijn Fairtrade of Fair for Life gecertificeerd. Zij zorgen voor betere levensomstandigheden van hun medewerkers, door bijvoorbeeld scholing te bieden, voor huisvesting en gezondheidszorg te zorgen en faire lonen te betalen. Door wijnen van deze wijnhuizen niet meer af te nemen, ontneem je deze medewerkers een kans op betere omstandigheden. Biowijnclub blijft deze wijnen dan ook voeren.
Biowijnclub compenseert de CO2-uitstoot veroorzaakt door het transport van de wijngeschenken via een herbebossingsproject in Indonesië. Dit project wordt begeleidt door CO2Operate uit Woerden, een bedrijf dat meer dan vijftien jaar ervaring heeft met herbebossingsprojecten in Zuidoost Azië en Afrika. Klik hier voor meer informatie over een maatschappelijk verantwoord wijngeschenk van Biowijnclub.