Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gerard stopt er echt al zijn energie in"

Familiekuddesysteem werkt op BD-melkveehouderij Schoonderbeek

Tholen – Gerard en Rosa Kok runnen in De Glind BD-melkveehouderij Schoonderbeek. Gerard heeft de boerderij van zijn ouders overgenomen. De eerste twaalf jaar heeft hij nog gangbaar gewerkt. Rosa geeft aan dat hij toen vanuit een innerlijke drive toch naar een andere werkwijze op zoek is gegaan.

In 1991 is daarom omgeschakeld naar de biologische bedrijfsvoering en sinds 2007 wordt op de melkveehouderij biologisch-dynamisch gewerkt. "Daarvoor was Gerard eigenlijk al BD-boer, alleen werkte hij nog zonder preparaten." Rosa geniet er van om haar man aan het werk te zien. "Hij stopt al zijn energie in de koeien en hij kan echt niet meer anders. Hij gaat er met hart en ziel voor."


Familiekuddesysteem

Gerard werkt volgens het familiekuddesysteem, die hij nog steeds verder aan het ontwikkelen is. "De kalfjes die blijven gaan de eerste twee maanden met de moeder mee de kudde in. Daarna worden ze apart gezet, maar wel zodanig dat ze nog bij hun moeder kunnen drinken. Gerard legt deze gang van zaken ook altijd even uit aan de koeien, al zijn de dieren inmiddels niet anders gewend. Daarnaast zien ze dat het bij de andere zo werkt."


Rechtsboven de leidster.

Rosa vertelt dat het grote voordeel van dit houderijsysteem is dat het kalf alle principes van de koe mee krijgt. "Ze zien het voorbeeld en dit wordt hun referentiekader. Sowieso is de hele werkwijze gericht op contact tussen de gehele kudden." Ook de droge koeien en enkele pinken lopen in de kudde.

Ze geeft aan dat Gerard maar al te graag over de bedrijfsvoering vertelt. "We hebben veel excursies gehouden. Dit was vooral erg in trek toen de potstal er net stond. Ook zijn we voorbeeldbedrijf geweest. Nu komen bezoekers vooral voor het project kalf bij de koe. Beleidsmakers, boeren, maar ook mensen uit het buitenland. Zo hebben we hier al Schotten, Aziaten en Spanjaarden op bezoek gehad."


Dit pasgeboren kalfje blijft nog even veilig bij zijn moeder

Vrijwilligers

De familie Kok ontvangt ook graag vrijwilligers, eventueel in combinatie met kamperen op de boerderij. "Deze locatie is uitermate geschikt voor mensen die van eenvoud en rust houden en het fijn vinden fysiek zelfstandig aan de gang te gaan.". In ruil voor een paar uur meewerken kunnen ze vrij kamperen "Dan kijken we waar ze goed in zijn, dit kan van alles zijn bijvoorbeeld: tuinieren, schilderen, stal schoonmaken.


Een vreemde eend in de bijt. Deze bok loopt al sinds zijn geboorte tussen de koeien.

Consumenten kunnen ook een koe adopteren bij melkveehouderij Schoonderbeek. Dit project is geïnitieerd na de Mkz-crisis. "We wilden hiermee de burgers weer bij de koe betrekken. Er zijn er al zeker 25 geadopteerd. Laatst kreeg een jong meisje dat gek is op koeien een koe cadeau van haar tante. Ze heeft toen ook zelf mee mogen melken."


Linksboven geit Yenne, linksonder een foto van de ruimte waarin Rosa creatieve lessen geeft. Ook maakt ze familie-opstellingen. Rechts twee studentes van de HAS Den Bosch. Zij deden onderzoek bij de koeien en volgden exact wat de koeien aan gras en klaver eten.

Voor meer informatie:

Gerard en Rosa Kok
BD Melkveehouderij Schoonderbeek
Schoonderbekerweg 13
3794 NA De Glind
0342 451414
info@ekoe.nl
www.ekoe.nl