IFOAM-leden geven aan: bodem is de basis van de teelt, ook in bedekte teelten

De IFOAM organiseert eenmaal per drie jaar een wereldwijde ledenvergadering voor alle leden van de IFOAM. Dit jaar vond de vergadering plaats in Gyeonggi Paldang, Zuid-Korea.

Op de agenda stond onder andere biologische teelt in kassen, op verzoek van een aantal Franse leden. De ledenvergadering, het hoogste orgaan van IFOAM, nam een motie aan over dit onderwerp. Daarin werd vastgesteld dat een IFOAM-standaard voor biologische kasteelt een vorm van landbouw moeten stimuleren die:
  • de natuurlijke balans in levende bodems en planten in stand houdt;
  • erop uit is om het goede niveau van organische stof te behouden;
  • geworteld is in de bodem en ondergrond.

De levende bodem voedt de plant en mag in geen geval een inert substraat en alleen transportmiddel zijn. Teeltmaatregelen moeten bodemvruchtbaarheid behouden of verbeteren en bodembiologie en biodiversiteit vergroten. Daarom is teelt los van de grond niet toegestaan in biologische productie, afgezien van planten die met pot en al verkocht worden of die weer in de grond gepoot worden. Snel oplosbare meststoffen (mineraal en organisch) zijn toegestaan, maar alleen als hulpmeststof en als andere bemestingstechnieken bewezen onvoldoende zijn. Dergelijke technieken systematisch toestaan is onverenigbaar met de biologische landbouw. De FNAB, de Franse biologische boerenorganisatie, die in vervolg op dit besluit een persbericht hebben uitgebracht, roept de Europese Commissie op de discussie over glasgroente regels in Europa binnen deze kaders te voeren.

Bron: Bionext

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven