Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verslag eerste IFOAM EU processing conferentie

Op 13 oktober was Lodz (Polen) voor één dag het centrum van de biologische processing en handel in de EU. Meer dan honderd vertegenwoordigers uit onder andere Duitsland, Frankrijk, Engeland, België en Polen discussieerden over de noodzaak van verdere ontwikkelingen op het gebied van biologische levensmiddelen processing en handel. Bavo van den Idsert, directeur Bionext, vertegenwoordigde de Nederlandse biologische sector.

Ronald van Marlen van Ariza meldde dat steeds meer grote Europese merkhouders biologisch als waarde aan hun merk toevoegen. "Bij deze bedrijven staat de bescherming van hun merkreputatie voorop. Die kunnen wij bieden, omdat we dankzij ketenverbinding werken aan betrouwbaarheid van de kwaliteit, prijsgaranties en voldoende beschikbaarheid. Er zijn bedrijven die alleen de waarde van biologisch willen hebben, maar dat kan alleen als je je verbindt in de keten. Als je wilt dat boeren voor jou omschakelen, wat twee tot drie jaar in beslag neemt, dan zul je ze ook zekerheden moeten bieden. Grote bedrijven die in bio stappen moeten bereid zijn om deelgenoot van de keten te worden."

In diverse landen nemen bedrijven nemen zelf verantwoordelijkheid voor het toevoegen van extra waarden aan biologisch, met name op het gebied van ketenverbinding en duurzaamheid. Deze ontwikkeling zal verder versterkt moeten worden op EU niveau. Dit lijkt het juiste antwoord van de biologische sector om aanvullende wetgeving voor duurzame levensmiddelen, zoals het voorstel van Eco labelling vanuit de EU, buiten de deur te houden. "Eco labelling", zo verwoordde Alex Beck van de Duitse handelsvereniging Aoel, "zou tot een enorme verwarring leiden onder de consumenten en dat is heel schadelijk voor de biologische landbouw en voeding."

Een belangrijk onderwerp op de conferentie was de problematiek van residuen van pesticiden. Veel landen in de EU gaan hier verschillend mee om en dat verstoort het internationale handelsverkeer. IFOAM EU heeft een nieuwe handleiding voor pesticiden gepubliceerd die de communicatie over dit onderwerp sterk kan verbeteren. Uniformering van de aanpak van residuen in de EU is van groot belang, waarbij veel partijen van mening zijn dat 100 procent residuvrij niet te garanderen is. "We gebruiken geen pesticiden en het grootste deel van de biologische producten bevat ook geen residuen, maar een 100 procent garantie kan je vanwege drift en watervervuiling niet geven", was de mening van een Poolse certificeerder.

Nederland gaf een toelichting op de BIOKAP werkwijze, waarbij contaminaties boven de strenge babyvoedingnorm altijd tot onderzoek leidt. "Meer dan 90 procent van de contaminaties komt door onwetendheid, is onze ervaring met BIOKAP. Dankzij onderzoek lossen we de knelpunten van contaminaties op, dat is veel belangrijker dan een harde afkeuringsgrens", meldde Bavo van den Idsert van Bionext. Ronald van Marlen deed een oproep om een verplichte biologische risicobeoordeling (bio-ccp) voor alle biologische licentiehouders op te nemen in de EU verordening.

Er was veel onrust over de nieuwe Import regelgeving onder de deelnemers aan de conferentie. Arjon Kalter van Tradin meldde dat de implementatie van deze nieuwe wetgeving nog een grote black box is. Hij deed daarom een oproep aan de Commissie en nationale overheden om de oude import procedure te handhaven totdat de nieuwe procedure bewezen solide is gebleken in de praktijk.

Verder werden een aantal heikele processing onderwerpen behandeld, zoals nitriet in vleeswaren, het gebruik van gangbare gist in vegetarische patés en het gebruik van 5 procent gangbare ingrediënten in veevoer. Op deze onderwerpen lukt het vooralsnog niet om overeenstemming te bereiken tussen voor- en tegenstanders.

Slotconclusie van de eerste processing conferentie was dat er volgend jaar een vervolg moet komen. De biologische processing en handel heeft een internationaal podium nodig om haar ontwikkelbehoeften te bespreken.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: