Studio Baan uit Venlo is in de categorie 'duurzaam ondernemen' met hun initiatief Ugly Food genomineerd voor de NIMA Award 2011. De verschillende genomineerden staan vermeld op www.nima.nl.
Sandra Baan: "Dit initiatief is geboren omdat wij het ethisch niet langer verantwoord vinden dat er per dag tonnen aan groenten en fruit worden weggegooid, alleen maar omdat ze er niet perfect uitzien qua vorm, kleur of grootte. We zijn er natuurlijk erg trots op dat we genomineerd zijn voor deze prijs, zeker omdat nu eindelijk ook de 'lelijkerds' een stem hebben gekregen."
De filosofie achter Ugly Food is heel simpel. De westerse wereld is gewend aan perfectie, maar de natuur doet wat hij wil. De consument krijgt een kromme komkommer, een aardappel in hartvorm, een tomaat die een neus heeft gekregen of een appel die niet volmaakt rond is, gewoon nooit te zien. Ze komen niet in de schappen van groenteboer of supermarkt te liggen, maar worden doorgedraaid en weggegooid!
Toch leveren ze de zelfde voedingswaarde en smaken ze precies hetzelfde als hun perfecte broertjes van dezelfde plant, struik of boom. In deze tijd van eerlijk voedsel is het noodzakelijk dat ook imperfecte groente en fruit weer als volwaardig voedsel wordt gezien.
Voor ziekenhuiskeukens, cateringbedrijven, kantines en restaurants zijn deze 'lelijkerds' een goedkoper alternatief. Voor deze voedselverwerkers is de smaakbeleving en voedingswaarde het belangrijkste. En of een winterpeen nu twee 'benen' heeft, of een paprika een extra dikke lob, het voedsel komt met zorg bereid op een bord terecht. De smaak is net zo goed en die speling van de natuur is dan niet meer zichtbaar…
Ugly Food, (tr)eat it with respect! Voor meer informatie: www.studiobaan.nl
Abonneren
Vacatures
"Groenten en fruit met een 'stekkie' verdienen een tweede kans!"
Studio Baan met Ugly Food genomineerd voor de NIMA Award 2011
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"
- 2023-09-20 "Er is in Vlaanderen zeker nog potentieel voor duurzame en biologische foodboxen"
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-19 "Osteen mango’s zijn bijna op"
- 2023-09-19 "Bijna elk Oekraïens gezin op het platteland heeft wel enkele Juglans Regia bomen in de tuin staan"
- 2023-09-18 "Zonnepanelen op waterbassin is zinnig gebruik van de ruimte"
- 2023-09-18 Ruim 1 op de 3 Nederlandse volwassenen wil gezonder eten
- 2023-09-18 Ekovrienden mogen een kijkje nemen in de boomgaard van Maaike Bischot
- 2023-09-15 Petitie 'Red de Nederlandse appel' gestart
- 2023-09-15 "Biologisch loont, maar afzet is grootste uitdaging"
- 2023-09-15 "Geen overvloed, maar tekort aan blauwe bessen"
- 2023-09-15 Nieuwe lijn vers gesneden kruiden onder Vitalicious BIO-Organic label
- 2023-09-14 Dit zijn de highlights van de Open Field Demo Organic
- 2023-09-14 Bijzondere temperatuurschommelingen vragen om meer flexibiliteit binnen de keten
- 2023-09-14 "Vanaf 1 oktober gaat het eerste halffabricaat van halve en blokjes Hokkaido wintersquash-pompoen met schil de deur uit"
- 2023-09-13 "Snijderijen en horecagroothandels pakken Violetti goed op, alleen Nederlandse retail hapt nog niet toe"