Stichting Milieukeur:

"Maleisisch hout is écht niet duurzaam"

Maleisisch hout met het MTCS-keurmerk is niet duurzaam. Dat is gisteren opnieuw bevestigd, dit keer door het College van Beroep van Stichting Milieukeur. Staatssecretaris Joop Atsma kreeg voor een derde keer te horen dat dit hout niet voldoet aan de inkoopcriteria van de Nederlandse overheid voor duurzaam hout. In juni oordeelde de rechter al dat Atsma pas op de plaats moest maken, naar aanleiding van een kort geding dat door Greenpeace en andere organisaties was aangespannen.

"Atsma moet nu laten zien dat hij echt staatssecretaris van Milieu is door het MTCS-keurmerk pas goed te keuren als het daadwerkelijk voldoet aan de Nederlandse criteria", stelt Hilde Stroot, campagneleider bossen bij Greenpeace. Saillant detail: Stichting Milieukeur bevestigt met deze uitspraak wat Atsma's eigen toetsingscommissie eerder al oordeelde. "De staatssecretaris had er goed aan gedaan destijds beter naar zijn ambtenaren te luisteren."

Hoe fout is Maleisisch hout?

Hout met het MTCS-certificaat is om meerdere redenen niet duurzaam. Zo tonen satellietbeelden aan dat het keurmerk niet eerlijk is over de grote hoeveelheid bomen die in MTCS-gebieden tegen de vlakte gaan. Ook zijn er te weinig garanties dat er geen bomen worden geklapt om plaats te maken voor plantages en worden de rechten van inheemse volkeren, de Orang Asli, niet voldoende gewaarborgd.

Bron: Greenpeace


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.