De groei van de biologische landbouw wordt bijvoorbeeld bemoeilijkt door het feit dat er weinig open ruimte beschikbaar is. "Hierdoor vertrekt de groei al vanuit een moeilijk gegeven. Voor intensieve bedrijven is er namelijk vaak te weinig grond beschikbaar voor omschakeling." Een ander knelpunt is volgens Leen de veel te dure grondprijs. "Dit maakt het voor veel jonge mensen, die graag in bio willen starten, quasi onmogelijk."
Afstemming met de praktijk
Essentieel is dat de regelgeving goed afgestemd is met de praktijk. "Daar werken we permanent aan in overleg met de overheid en de sector." Een ander voorbeeld is de verdere ontwikkeling van het privé–lastenboek van Biogarantie. Hierin werd een apart hoofdstuk gewijd aan horeca en catering. "Steeds meer Vlaamse horecaondernemers zetten bio op de kaart. Deze ontwikkelingen kunnen we niet negeren, daarom was het zaak dat de gast de garantie krijgt dat er daadwerkelijk bio-ingrediënten gebruikt worden." Een horecaondernemer kan die garantie bieden door aan te sluiten bij Biogarantie. Een onafhankelijke controleorganisatie hiervoor erkend door BioForum staat daar borg voor.Samenwerking
Leen benadrukt dat samenwerking de sector verder kan brengen. Daarbij is een betere structuur het uitgangspunt. "Op een aantal punten ben ik nog wel jaloers op Nederland, op het gebied van onderzoeksmiddelen bijvoorbeeld. In Vlaanderen is echt behoefte aan nog meer onderzoek voor biologisch, maar ook voor verduurzaming van de landbouw in het algemeen. Het onderzoek moet meer vraag gestuurd georganiseerd worden, daarvoor hebben we inmiddels de goede structuren uitgebouwd zoals biobedrijfsnetwerken. Zaak is deze verder te laten groeien."Prijs
Ze ziet wel iets in een bonus voor bio-producten. "Bio is een duurzaam landbouwsysteem, met een maatschappelijke meerwaarde. Kijkend naar de impact op de waterkwaliteit bijvoorbeeld. "Consumenten betalen nu dubbel: een taks voor de waterzuivering en een hogere prijs voor producten uit een duurzamer systeem waarvoor de waterzuivering niet van toepassing is. Los dit op met een bonus."Ze is er overigens van overtuigd dat een volumeverhoging soms tot een prijsdaling kan leiden. "Dit zag je al in Duitsland en Oostenrijk. Maar voorwaarde blijft steeds dat het een eerlijke en correcte prijs is, anders wordt een neerwaartse spiraal ingezet. Die prijs moet in overleg met alle schakels in de keten bepaald worden en mag niet onder druk komen te staan van één machtige schakel in het geheel."
Voor meer informatie: Leen Laenens, +32(0)3 286 92 78 en www.bioforumvlaanderen.be