Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek naar grotere zaaiafstand in teelt van tarwe

Op de proefboerderijen Ebelsheerd en Kollumerwaard in Groningen liggen proefvelden tarwe met verschillende zaaiafstanden en zaaizaadhoeveelheden. De onderzoekers willen weten of precisiezaaien op de zware klei en zavelgronden voordeel oplevert. Op proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl liggen biologische veldjes zomertarwe en op Ebelsheerd in Nieuw Beerta zijn gangbare proefveldjes wintertarwe ingezaaid. De velden zijn op verschillende afstanden gezaaid met behulp van een omgebouwde bietenzaaimachine.

In de meest extensieve proef werd slechts 15 kilo per hectare gezaaid en stonden maar 32 planten per m2. Voorlopig wijzen kilo's, hectolitergewichten en eiwitgehalten niet op grote verschillen, maar de onderzoekers verwachten minimaal drie jaar nodig te hebben om te kunnen vaststellen of precisiezaai met een grote zaaiafstand in de teelt van tarwe voordeel op kan leveren.

Bron: SPNA, AgriHolland
Publicatiedatum: