"Leuke combi, zo op het terrein van de producent"

Koken wordt een hele beleving bij Kookstudio De Riet

Tholen – Beleving is volgens Cobie de Kruijf het toverwoord op biologische boerderij De Riet in Leusden. Ze runt samen met haar man een veelzijdig bedrijf, met landbouw, veehouderij en een kookstudio. Ook is er een klein zelfbedieningswinkeltje op het terrein. Er is een goede wisselwerking ontstaan tussen de verschillende takken op het bedrijf.


Linksonder: de eigen aardappelen in het zelfbedieningswinkeltje

Vier jaar geleden kwam Cobie in aanraking met wat koks die een ruimte zochten om in te trainen en te koken. "Toen zijn we om de tafel gaan zitten en waren we er vrij snel uit." Sindsdien worden zeer regelmatig workshops gehouden in de schuur naast de woning. "Dit loopt heel leuk. Men vindt het een leuke combi, zo op het terrein van de producent van een groot deel van de producten. Ze kunnen hier voor de afwisseling even bij de dieren gaan kijken. De beleving is echt het toverwoord. Het is leuk om te zien dat ze daar zo van genieten!"
 

Een beeldimpressie van de kookstudio

Cobie merkt dat een groeiende groep echt iets anders wil. "Zij willen zien waar het voedsel vandaan komt, en dat kunnen ze hier ervaren." Ze kookt zelf niet, maar verzorgt onder meer de rondleidingen, zowel gepland als spontaan. "Soms besluiten ze bij aankomst alsnog om toch een rondleiding te nemen. Dat is erg leuk, ik kan dan laten zien hoe het werkt met de boeren anno 2011."

Er wordt veel biologisch gekookt in de kookstudio. "We zijn toch een biologisch bedrijf, daarom past biologisch koken hier erg goed bij. Dit alles heeft zichzelf eigenlijk uitgeselecteerd. Er koken hier nu vooral koks die biologisch echt in de genen hebben."


Knoflookteler Kees Huijbregts sorteert zijn knoflook op de zolder van de kookstudio

Varkens

Op De Riet worden ook 500 vleesvarkens gehouden. Sinds 1999 worden ze biologisch gehouden. "We wilden ons onderscheiden, dus toen we gingen verbouwen zagen we onze kans schoon om ook dit bedrijfsonderdeel om te schakelen." Cobie en Jan genieten van de biologische werkwijze. "Het is veel leuker, maar het is wel meer werk en lichamelijk zwaarder. Voor de dieren is het beter vertoeven in een lichte en luchtige stal, maar dit geldt ook zeker voor de boer. Een win-win-situatie dus."


Aardappelen

Jan teelt ook op twee hectare biologische aardappelen. Deze worden al tien jaar aan onder meer de natuurvoedingswinkel in Amersfoort geleverd. Ook gaat een groot deel naar horecagroothandels en de Landwinkel verkoopt ze. De aardappelen, Frieslanders, Raja's en Linda's, liggen ook in de zelfbedieningswinkel. "Ook Jan merkt de gevolgen van de natte zomer, maar toch valt de oogst niet tegen."Voor meer informatie:

Cobie de Kruijf
De Riet
Asschahtterweg 233
3831 JP Leusden
0342 451375
info@kookstudioriet.nl
www.kookstudioderiet.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven