Spaanse studie beveelt bijproduct olijfolie aan als organische meststof

Uit recente studies van de Universidad de Sevilla's School of Agricultural Engineering blijkt dat alpejuro hergebruikt kan worden als meststof in de biologische landbouw. Alpejuro is het vaste bijproduct dat vrijkomt bij de winning van olijfolie in het twee-fasen centrifugesysteem.

Alperujo is rijk aan stikstof, kalium en organisch materiaal. De stof bevat ook giftige hoeveelheden plyfenolen. Daarom moet het een grondig compesteringsproces ondergaan alvorens het veilig is om te gebruiken in de landbouw.

De vervanging van chemische meststoffen met die natuurlijke bijproduct kan de Spaanse olijfolie-industrie tot 60 miljoen euro per jaar besparen. Vorig jaar is in Spanje in totaal 5,5 miljoen ton alperujo geproduceerd. En 82 procent daarvan is uit de regio Andalusië afkomstig. Verschillende biologische olijfolieproducenten in Jaen en Córdoba bieden alperujo al voor dergelijke doeleinden aan.

Volgens professor Eusebio Carmona Chiara kunnen producenten de Co2-uitstoot van de productie door het gebruik van alperujo aanzienlijk verminderen. Ondanks de voordelen, is in 2009 slechts 45.000 ton alperujo gecomposteerd in Andalusië. Dit is minder dan tien procent van de jaarlijkse totale productiehoeveelheid. Het regionale ministerie van Landbouw heeft toegezegd om 50 procent van de fondsen te leveren die nodig zijn voor de ontwikkeling van een betere infrastructuur. Dit met een plafond van 100.000 per verwerkingsbedrijf.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven