Kruislingen zorgen voor ommekeer in achteruitlopende vruchtbaarheid

Fleckvieh bezig aan stevige opmars, omzetgroei van 31%

Met een totaal van ruim 6000 Fleckvieh kruislingen is het ras Fleckvieh bezig aan een stevige opmars. In het afgelopen melkcontrolejaar steeg het aantal melkgevende Fleckvieh kruislingen met maar liefst 70 procent. Een stijging die de komende jaren doorgaat want de Fleckvieh ki-organisatie Bayern Genetik verkocht het boekjaar 2010/2011 weer meer rietjes sperma. Bayern Genetik boekte in Nederland 31 procent meer omzet. Ook werden veel zuivere Fleckviehvaarzen uit Beieren geïmporteerd.

Fleckvieh is een dubbeldoelras waarbij naast de melkproductie met name de spieren en de goede gezondheidskenmerken een belangrijke rol spelen. Toch blijkt in de melkstal dat de Fleckviehkoeien ook met het Nederlandse rantsoen goed uit de voeten kunnen. De hoogste individuele productie komt van de zuivere Fleckviehkoe Sonne, van Johan Bergsma. Sonne produceerde het afgelopen jaar als derde kalfs 15.206 kilogram melk met 4.78 procent vet en 4.00 procent eiwit in 342 dagen. Daarmee staat de koe op de vierentwintigste plaats van het nationale productie klassement. Momenteel is Sonne vierde kalfs en produceert ze dagelijks 60 liter.


Het afgelopen boekjaar steeg het aantal melkgevende Fleckvieh kruislingen naar een nieuw record. Fleckvieh wordt met name ingezet om de vruchtbaarheid te verbeteren en het medicijngebruik te verminderen.

Een goed voorbeeld van de opmerkelijke opmars van Fleckvieh is het bedrijf van Maatschap Grijsen-Lammersen uit Rekken. Het bedrijf heeft hoofdzakelijk Fleckviehkruislingen aan de melk en realiseerde daarmee een gemiddelde melkproductie van 9469 kilogram melk met 4.64 procent vet en 3.69 procent eiwit. Daarmee bezet het bedrijf regionaal de derde plaats voor melkproductie. Tegelijkertijd werd op het bedrijf ook de vruchtbaarheid verbeterd. Het inseminatiegetal daalde van 2.43 in 2004 naar 1.37 inseminaties per drachtigheid in 2011.

De totale Nederlandse kruislingpopulatie bracht de al jaren achteruitlopende vruchtbaarheid van de Nederlandse koe tot staan. De invloed van de grotere aantallen kruislingen wordt ook merkbaar in de statistieken. De afgelopen twintig jaar steeg de tussenkalftijd tot 418 dagen in 2010. Dit jaar daalde de tussenkalftijd voor het eerst naar 417 dagen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven