Sopa ziet ledenaantal bijna halveren

Grote teruggang Schotse biologische sector

De Schotten lijken de smaak voor biologische producten te zijn verloren. De helft van het land waarop biologisch gewerkt werd, is nu teruggekeerd naar de conventionele landbouwmethoden. Zo blijkt uit een rapport over de eens zo bloeiende industrie.

Ook heeft de belangrijkste organisatie voor Schotse bio-producenten hun ledenaantal bijna zien halveren. In 2000 had de Scottish Organic Producers Association (Sopa) meer dan 700 leden. Dit is nu gedaald tot ongeveer 400 en de organisatie verwacht dat dit jaar nog meer leden hen de rug zullen toekeren.

"Vooral pluimvee- en lamsvleesproducenten hebben het momenteel moeilijk. Ik denk dat we een boost nodig hebben van de regering en de consument. Toch ben ik overtuigd dat er altijd mensen blijven die vinden dat biologische landbouw bij hen en hun boerderijen past."

De neergang is volgens velen te verklaren door het gebrek aan bewijzen over de gezondheidsvoordelen van biologische producten. Ook speelt de perceptie dat biologisch duur is een rol, in een tijd waarin huishoudens bezuinigen. Biologische producenten beweren ook dat een gebrek aan overheidssteun voor de boeren de teruggang ingeluid heeft.

Volgens het Scottish Agricultural College is het gecertificeerde bio-areaal nu gedaald tot minder dan 200.000 hectare. In 2002 lag dit nog op 424.618 hectare.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven