Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Blijven zoeken naar verbetermogelijkheden weidegang"

Gerrit Verhoeven blij met vooruitgang biologische melkgeitensector

Tholen – Gerrit Verhoeven is al sinds 1997 biologische geitenhouder. "Er kwam toen meer vraag naar vanuit de markt. Daarom was de keuze snel gemaakt." Hij geeft toe dat het begin vrij lastig was, maar goede adviezen hielpen hem op weg. Daarom voorziet Gerrit nu ook maar al te graag andere (beginnende) geitenhouders van advies.

"Het klinkt misschien gek, maar in de loop van de jaren ben je toch steeds 'biologischer' met het bedrijf bezig. Ik was in het begin te snel geneigd om naar de gangbare collega's te kijken." Van Wim Govaerts kreeg Gerrit toen het advies om het dier centraal te zetten. "Bij de samenstelling van de voeding adviseerde hij me te kijken naar de reactie van het dier te kijken."


Gerrit met één van de geiten in de wei

Ook adviseerde hij hem om in de winter zomerkuilen aan de geiten te voeren en de winterkuilen juist in de zomer. "Ik ben hiermee aan de slag gegaan, en ik zag dat het werkte." Voor de voedervoorziening is hij de laatste jaren steeds meer samen gaan werken met biologische akkerbouwers. "Hierdoor gaat alles veel makkelijker. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Belangrijk is dat er evenwicht ontstaat."


Het zijn echte kuddedieren. Als er één geit denkt dat er gevaar dreigt, volgen ze allemaal

De Groene Geit

Gerrit is van 2001 tot mei van dit jaar voorzitter van De Groene Geit geweest. In die jaren is er veel vooruitgang geboekt. "Vóór de oprichting van De Groene Geit sloot de markt nog niet goed aan op de regelgeving en was er onvoldoende kennis aanwezig. Er zijn vervolgens stappen gezet in de regelgeving over de weidegang en het gebruik van krachtvoer. En de kennisagenda is opgestart. Dit project wordt zelfs gezien als het beste project van BioConnect."



Ook het economisch rendement van de sector is verbeterd. "We hebben meer afnemers in binnen- en buitenland gevonden, waardoor er nu zelfs een melktekort is. Ook is er nu een melkprijs die beter aansluit bij de kostprijs, waardoor weer verdient wordt en er ruimte is voor innovatie." De geitenhouder ziet nog altijd verbetermogelijkheden. "We blijven onder meer zoeken naar mogelijkheden om de weidegang verder te verbeteren, met voederbomen bijvoorbeeld."


Starters

Gerrit benadrukt het belang van goede begeleiding van nieuwkomers. "Veel nieuwelingen maken de fout om met te weinig lammeren te starten. Alleen volle stallen zorgen vanaf het begin voor rendement." Er zit nu overigens nog weinig groei in het aantal bio-geitenhouders. "Velen willen wel, maar beschikken over te weinig weidegrond."

Voor meer informatie:

Gerrit Verhoeven
Mts Verhoeven
Biezenmortelsestraat 34
5074 RJ Biezenmortel
0411 645334
gerritverhoeven@planet.nl