Marc Bracke, onderzoeker dierenwelzijn:

"Biologische veehouderij moet nieuwe stappen gaan zetten"

De biologische veehouderij geniet al vele jaren de vrijwel onfeilbare status van 'maatschappelijk zeer gewenst'. Als de sector zich niet verder ontwikkelt, kan daar echter zomaar verandering in komen. Enerzijds doordat de sector wordt ingehaald door nieuwe concepten, anderzijds doordat het dierenwelzijn 'scheurtjes' vertoont. Dit stelt Marc Bracke, onderzoeker dierenwelzijn bij Wageningen UR Livestock Research.

Het ministerie van EL&I liet het dierenwelzijn van alle sectoren in kaart brengen door Wageningen UR Livestock Research. Ook het dierenwelzijn in de biologische diersectoren is geëvalueerd. Daaruit bleek dat er in deze sectoren best nog het een en ander valt te verbeteren aan het dierenwelzijn.

Bracke verwacht dat de maatschappij steeds hogere eisen zal stellen, terwijl de biologische sector in de toekomst minder in de watten gelegd zal worden door de overheid dan tot nu toe het geval is geweest. Om geliefd te blijven bij het publiek en de concurrentie aan te kunnen met nieuwe welzijnsvriendelijke houderijsystemen, zou 'biologisch' zich moeten beraden op zijn toekomst.

Als handvat daarvoor heeft Bracke twee toekomstbeelden geformuleerd voor de langere termijn:
  • Roemvolle ondergang (bij passieve opstelling);
  • Doorstart (door actieve opstelling).

Roemvolle ondergang

Door 'niets' te doen, neemt het risico toe dat 'biologisch' door nieuwe concepten zal worden ingehaald. Het biologische concept staat onder druk: zowel internationale als nationale deskundigen wijzen erop dat de Nederlandse biologische veehouderij nu al erg lijkt op de intensieve veehouderij, mede vanwege de grootschaligheid en de soms erg kale uitlopen. De kans dat biologisch een keer kritisch voor het voetlicht komt zal toenemen. Negatieve publiciteit kan ontstaan (of dat nu terecht is of niet) door ongewilde media-aandacht over belangrijke claims. Daarom is een actieve opstelling gewenst.

Doorstart

Bracke vindt dat er nieuwe stappen gezet moeten worden. Nieuwe stappen voor een 'bio-plus' zouden kunnen zijn: beton en staal vervangen door een natuurlijke omgeving. Misschien kan gedacht worden aan vee dat vrij rondloopt in de Nederlandse natuurgebieden en 'wildernisvlees' levert. Met eigen middelen kunnen bestaande knelpunten versneld worden opgelost. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld worden beloond als zij erin slagen om (meer) intacte kippen of varkens af te leveren, die geen last hebben gehad van pikkerij/bijterij.

Inspanningen niet voor niets

Ook als de biologische houderij wordt ingehaald door de tussensegmenten, zijn alle inspanningen in de afgelopen decennia niet voor niets geweest. "De biologische veehouderij heeft in dat geval een belangrijke katalysatorfunctie vervuld voor verduurzaming van de gangbare houderij en daarmee broodnodige dierenwelzijnsverbeteringen op gang heeft gebracht."

Bron: V-Focus

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven