Weiderobot een succes in optimalisatie weidegang van geiten

In de zoektocht naar het optimaliseren van de weidegang van geiten heeft Martin Waal, biologisch geitenhouder in Zuidoostbeemster afgelopen jaar geëxperimenteerd met de weiderobot van Lely. Het is een succes en brengt de biologische geitenhouderij een stap dichterbij in het wegnemen van knelpunten bij grazen van geiten.

Belangrijke knelpunten bij het grazen van melkgeiten zijn het risico van een maagdarmwormenbesmetting, opname en benutting van vers gras, en arbeid. Voor de beheersing van maagdarmwormen op een beperkte huiskavel moet liefst zo zwaar mogelijk worden ingeschaard om zoveel mogelijk in de richting te komen van de regel om 12 weken van een begraasd perceel af te blijven. Zwaar inscharen leidt echter weer tot een slechte benutting van het weidegras door vertrapping van de geiten. Aan de andere kant is bekend dat geiten het liefst onder de draad grazen waar het gras niet naar geit ruikt. Uit onderzoek naar smakelijkheid van graslandplanten voor melkgeiten in het project Biogeit kwam rode klaver als een van de smakelijkste graslandplant voor melkgeiten naar voren.

Martin Waal heeft deze kennis in 2010 gecombineerd tot een extreem stripgraassysteem waarbij hij de draad 7 keer per dag over de hele lengte van het perceel (ongeveer 200 meter) ongeveer 80 cm verzet. Hij weidt zijn geiten in zo’n 1800-2000 kilo droge stof grasklaver met een hoog aandeel van het persistente rode klaver ras Astur. In 2010 haalde hij hiermee een opname van meer dan 1 kilo droge stof uit vers gras naast de 0,5 kilo droge stof graskuil en 1 kilo brok op stal. Waal: "Vorige zomer werkte dit systeem prima en heb ik er veel gras ingekregen. Het was echter wel arbeidsintensief."

Naar aanleiding van de arbeidsintensiviteit zijn we in het kader van het project Biogeit op zoek gegaan naar oplossingen. Via Frank Lenssinck van Proefboerderij Zegveld konden we gebruik maken van de weiderobot van Lely. Na wat technische probleempjes heeft Waal de robot aan het werk gekregen en werkt het prima, ook met geiten. De geitenhouder is zeer enthousiast. Waal: "De geiten doen het prima, blijven achter de draad, eten de grasklaver schoon op en geven er goed van. Met de robot geef ik ze ongeveer 30 centimeter per keer. Enige nadeel is het opzetten van de geleidedraad die nu nog veel werk kost. Mogelijk zou de geleidedraad vervangen kunnen worden door een GPS-systeem waardoor het nog arbeidsvriendelijker wordt."

Voor meer informatie: Nick van Eekeren, Louis Bolk Instituut

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.