"Bleker: "Er staat nu een sterke, innovatieve en robuuste sector"

Reportage eindcongres Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw

Tholen - Gisteren is in 't Spant in Bussum het eindcongres van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw gehouden. De organisatie schat de opkomst op ongeveer 170 mensen. Voorzitter Uli Schnier heette de aanwezigen allereerst welkom bij de bijeenkomst over de parel van de industrie. Hij keek in zijn welkomstwoord terug op de afgelopen tien jaar.

Hij benadrukte dat de onafhankelijkheid van andere partijen in de keten cruciaal is geweest voor de uitvoering van de taken van de Task Force. "We kregen het vertrouwen om dit te doen. Waarvoor dank." Uli vertelde dat het convenant weliswaar nu ophoudt, maar dat bio wel door gaat.
 
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.Vervolgens gaf Eric Schut een presentatie over Boerenland van FrieslandCampina. Daarna was het de beurt aan Marlijn Somhorst van Lidl. De laatste ziet het huismerk Biotrend als onderdeel van de verduurzaming van het assortiment. Eric vertelde over de aanpassing in het merkconcept van Boerenland en sloot af door de Task Force te bedanken voor het goede werk. "Mijn complimenten daarvoor."

Na de pauze in de Heinekenzaal nam Jan Rotmans van de Erasmus universiteit in Rotterdam het woord. In de presentatie over de transitie naar een duurzaam voedingssysteem bleek dat deze aan de rand van een doorbraak staat. Hij benadrukte dat dé producent en dé consument niet bestaan. Er zijn koplopers, een peloton en achterblijvers. "Om de doorbraak te maken moet de stap gemaakt worden van koplopers naar het peloton."

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.Hiervoor ziet hij voor de overheid een faciliterende rol weggelegd. De consument en de samenleving bepalen wat er gebeuren. Jan vergelijkt de huidige ontwikkeling met de transitie van roken naar niet-roken die de afgelopen jaren gemaakt is. Ook deze transitie werd vooral door de samenleving zelf gestimuleerd. "Ga het niet zelf organiseren, maar maak mogelijk dat het gebeurt." De overheid kan de doorbraak creëren via normen én verleiding.

Henk Bleker

Staatssecretaris Henk Bleker sprong meteen in op de visie van Jan. "Zo gaan we het doen!" Hij gaf aan dat hij hele interessante aanknopingspunten gehoord heeft, die overeenkomstig zijn met het huidige overheidsbeleid. Bleker had mooie woorden over voor de sector: "Mede door door het convenant Marktontwikkeling Biologische Landbouw is de biologische sector in tien jaar tijd uitgegroeid tot een innovatieve en robuuste sector. Het is nu een volwaardige, sterke sector geworden."Hij benadrukte dat de overheid de verdere verduurzaming ook financieel blijft ondersteunen. "Voor de ondersteuning van innovatieve processen is bijvoorbeeld vijf tot tien miljoen euro beschikbaar." En in het gemeenschappelijk landbouwbeleid zullen financiële prikkels opgenomen worden voor agrarische bedrijven die inzetten op verduurzaming en vergroening.

Klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Afsluiting

Uli Schnier sloot de bijeenkomst af. Hij overhandigde penningen aan Henk Bleker en aan de directie van Bionext. De gesprekken werden voortgezet tijdens de aansluitende netwerkborrel.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.