Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biomelk Vlaanderen garandeert melkveehouder met Bionido eerlijke prijs

In de Week van de Fairtrade pakken biologisch groothandelaar Biosano en de coöperatie Biomelk Vlaanderen uit met de 'eerlijke biomelk' Bionido. Een uniek en transparant rekenmodel zorgt er volgens beide partners voor dat de boer nooit onder de kostprijs produceert en steeds een faire vergoeding voor zijn arbeid ontvangt.

De grillen van vraag en aanbod op de wereldmarkt kunnen de melkprijs onder de kostprijs doen dalen. Om de lokale melkboer een eerlijke prijs te garanderen, ontwikkelde onafhankelijk landbouwexpert Wim Govaerts in samenspraak met de boeren van de coöperatie Biomelk Vlaanderen een nieuw kostprijsmodel. Aan de hand van dit model wordt twee keer per jaar een eerlijke prijs per liter biomelk voor de boer berekend.

In het model wordt uitgegaan van een standaard biologisch melkveebedrijf met 60 koeien en 1,5 fulltime arbeidseenheden. De berekening gebeurt op basis van gedetailleerde parameters zoals de prijs van het voeder, de gemiddelde melkproductie, het gemiddelde landbouwinkomen en de gezondheidskosten. Deze berekening levert een prijs per liter rauwe biomelk op die zowel de kosten dekt als een faire verloning voor de boer omvat. "Veranderen de marktomstandigheden sneller dan verwacht, dan wordt ook de basisprijs sneller herberekend", verduidelijkt Wim de Middeleer van Biomelk Vlaanderen.

Met deze nieuwe formule garanderen Biosano en de Coöperatie Biomelk Vlaanderen dat de boer een eerlijke prijs ontvangt en dat de boerenstiel ook in het Noorden een leefbare arbeidsactiviteit blijft. "Naast de eerlijke prijs vinden we ook de inspanningen die geleverd worden voor het milieu erg belangrijk", zegt Lode Speleers, zaakvoerder van Biosano. De melk wordt daarom opgehaald bij boeren die hun koeien naast ruwvoeder alleen lokale eiwitbronnen voederen en geen soja uit verre streken. "Dat spaart milieubelastende voedselkilometers uit en gaat de ontbossing van het tropisch regenwoud tegen", aldus Speleers.

Bron: Vilt
Publicatiedatum: