Kwaliteit van onderzoek juist verbeterd bij betere huisvesting

Diervriendelijke huisvesting proefdieren vergroot

Door bij huisvesting meer oog te hebben voor de behoeften van proefdieren, wordt de kwaliteit van onderzoek beter. Dat stelt ir. Cynthia Verwer in haar proefschrift dat zij op dinsdag 11 oktober verdedigt aan de Universiteit van Utrecht, faculteit
Diergeneeskunde. De tendens om dieren in standaard omstandigheden en 'prikkelarm' te huisvesten is ooit ingezet om de betrouwbaarheid en kwaliteit van onderzoek te waarborgen. Verwer toont aan dat diervriendelijke huisvesting en wetenschappelijke procedures uitstekend kunnen samengaan.

Proefdieren voor onderzoek

In de biomedische wetenschap worden proefdieren bijvoorbeeld gebruikt voor het testen van vaccins op veiligheid en werkzaamheid. "Als samenleving wensen wij veilige medicijnen", stelt Verwer. "De rode draad in beleid hierover is dat we zoveel mogelijk naar vervanging van proefdieren (bijvoorbeeld computersimulaties), vermindering van het aantal dieren en betere leefomstandigheden (verfijning) streven. Mijn onderzoek richt zich op het verbeteren van de huisvesting van de proefdieren. Want wat blijkt: gestandaardiseerde huisvesting en een prikkelarme omgeving zijn geen noodzaak voor deugdelijk onderzoek.

Rekening houden met de behoeften van het dier

Zo kunnen ratten, van nature sociale dieren, zelfs beter gezamenlijk gehuisvest worden dan alleen, ontdekte Verwer. Daarbij gaat de kwaliteit van de resultaten omhoog, juist omdat je geen gestreste dieren in je onderzoekspopulatie hebt. "Ik pleit ervoor dat onderzoekers hun verantwoordelijkheid nemen bij het inzetten van proefdieren, en dus rekening houden met de behoeften van dieren. Gelukkig heeft een aantal laboratoria de aanbevelingen al in praktijk gebracht", meldt Verwer.

Over het Louis Bolk Instituut

Cynthia Verwer werkt sinds drie jaar als onderzoeker Diergezondheid en Dierenwelzijn bij het Louis Bolk Instituut. Dit is een internationale, onafhankelijke onderzoeks- en adviesorganisatie die dankzij participatief onderzoek en advies oplossingen biedt voor knelpunten in de biologische en duurzame landbouw, voeding en gezondheidszorg. Bij het instituut zijn ongeveer 65 werknemers actief. Het proefschrift is op te vragen bij de promovendus, c.verwer@louisbolk.nl of te downloaden via deze link.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.