"Veel meer smaak en beleving aan de biologische producten"

Veel bijzondere groenten in Drentse humusgrond bij Kwekerij De Heidevlinder

Frodo en Piet Dekker van kwekerij De Heidevlinder verbouwen in Wapserveen op biologische wijze pastinaak, pompoenen, oesterzwammen, kruiden, aardperen en ga zo maar door. Dit alles in de Drentse humusgrond.

"Biologisch heeft niet alleen te maken met 'gezond' maar ook met 'geluk'. De vitale groentes die hier van het land komen, dragen bij aan ons geluk. Omdat ze op een eerlijke manier verbouwd zijn en heerlijk smaken." Aan het woord is Frodo Dekker, samen met vader Piet eigenaar van 'culinaire groente- en belevingskwekerij De Heidevlinder' in Wapserveen. Ze verbouwen er onder andere bijzondere groenten zoals aardpeer, postelein, oesterzwammen, pastinaak en verschillende soorten bietjes. "Op onze kwekerij moet alles en iedereen hard werken; zowel ondergronds als bovengronds. Het proces begint met de zaadjes tot leven wekken, dat gebeurt in onze zelfgebouwde kiemkast. Door onze bodem letterlijk te bevoelen, te bekijken en te ruiken beoordelen wij hoe hij 'ademhaalt'. Aan de hand daarvan passen wij onze grondbewerking toe. Hoe dat precies gaat, is ons geheim maar één ding is zeker: we spuiten het zaaibed niet vol met allerlei rotzooi maar laten het leven en de natuur zijn volle gang gaan. Beestjes in de bodem maken de aarde los zodat de voedingsstoffen zich goed kunnen verspreiden en de gewassen gaan groeien. We stimuleren de groei met een natuurlijk middel: paardenmest van de buurman."

Paradepaardje van De Heidevlinder is de Drentse Oerbacterie: een unieke mix van bacteriën, schimmels en gisten door de familie Dekker zelf gewonnen uit de Drentse omgeving, en ontwikkeld in grote tonnen in de Drentse boerderij. Frodo: "Door te lezen hoe onze voorvaderen de grond bewerkten en te kijken wat er in de chemische mixjes in de winkel zit, kwamen we erachter dat de ingrediënten voor een goede boost gewoon in onze eigen leefomgeving te halen waren." De Oerbacterie geneest aangetaste gewassen, geeft ze meer smaak en kleur en beschermt de bodem tegen ziekteverwekkers.

Zijn de groenten, kruiden en gewassen eenmaal goed volgroeid, dan stoppen Frodo en Piet ze direct vanaf het land in de verpakking. Dat zorgt ervoor dat ze zo'n twee weken houdbaar zijn. De producten worden verkocht bij natuurwinkel Haiko in Zwolle en bij Marqt, in Amsterdam en Haarlem. Vaste afnemers zijn bovendien toprestaurants De Huiskamer in Ansen en Kaatje bij de Sluis in Blokzijl.

"Aan biologisch geteelde groente en fruit zit veel meer smaak en beleving dan aan niet-biologische producten", vertelt Frodo. "Neem de bietjes. Die smaken tenminste nog écht naar bietjes: zoet en zacht. Onze prei is ook veel smaakvoller dan 'gewone' prei. Het meest trots zijn we op onze oesterzwammen en shiitakes. In onze speciale verwarmde tent groeien ze op balen van gefermenteerde groeibodem."

Bron: Puur uit Nederland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven