"Overtuigd dat overtreding vroeg of laat aan het licht komt"

TÜV Nord Integra controleert en certificeert Belgische bio-bedrijven

Tholen – TÜV Nord Integra controleert en certificeert onder meer voor het Biogarantie-label in België. De in de jaren tachtig opgerichte organisatie is al van begin af aan actief in de bio-certificering. "Dit is één van de activiteiten waarmee we begonnen zijn", vertelt Annick Cnudde, manager organic certification.

"Binnen de groep is TÜV Nord Integra het kenniscentrum voor controle en certificering in landbouw en voeding. Dit betekent dat we de lokale kantoren van TÜV Nord ondersteunen teneinde daar de activiteiten in landbouw en voeding te ontwikkelen."Volgens Annick blijft de biologische sector in Vlaanderen gestaag groeien. "Een groei die goed te behappen is. De hele sector moet immers kunnen volgen, van producenten tot verwerkers." Ze geeft aan dat de sector veranderd is sinds ze begonnen is. "Toen waren er meer pioniers actief in de biologische branche, terwijl bedrijven die nu omschakelen vaak toch wat zakelijker naar biologisch kijken. Overigens krijgen de meesten in een later stadium wel affiniteit met biologisch."

Bio sprak haar zelf ook altijd al aan. "Het heeft voor mij een meerwaarde, en dan gaat het hierbij vooral om het milieuaspect. Biologische landbouw heeft wat betreft duurzaamheid naar mijn mening echt een voortrekkersrol."Controles

TÜV Nord Integra heeft zo'n vijftig medewerkers in dienst. De certificering voor Biogarantie bestaat uit drie takken: Biologische landbouw, biologische verwerking/verdeling/import en biologische detailhandel. "Dit hebben we bewust gescheiden. De controleurs hebben een specifieke opleiding die aansluit bij de verschillende takken." De controles omvatten steeds een visuele inspectie, interviews en documentcontrole.

Bij de controles in de biologische detailhandel ligt de focus op omgepakte producten en agf. "De voorverpakte producten in de winkels hoeven niet onder controle volgens onze nationale wetgeving." De groei in de detailhandel is ook bij TÜV Nord Integra merkbaar. "De grootwarenhuizen hebben steeds meer bio in het assortiment."
 


Bedrijven krijgen jaarlijks één aangekondigde controle. En in totaal voert TÜV Nord Integra ongeveer zestig procent onaangekondigde controles in België uit. Hiervan wordt aan het begin van het jaar een planning gemaakt, aan de hand van een risicoanalyse.

De sanctie bij overtredingen wordt bepaald volgens een bij wet geregelde sanctietabel. Annick heeft vertrouwen in het controlesysteem. "Ik ben er zeker van dat een overtreding vroeg of laat wel aan het licht komt."

Voor meer informatie:

Annick Cnudde
TÜV Nord Integra
Statiestraat 164
B-2600 Berchem - Antwerpen
Tel: +32 3 287 37 60
acnudde@tuv-nord.com
www.tuv-nord-integra.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven