"Gaan het suffe imago doorbreken"

Aantal verkooppunten De Vegetarische Slager in Flevoland groeiende

Een vleesvervanger die niet van echt vlees te onderscheiden is. Dat is de missie van vegetarische slager Henk Pasveer. "Het moeilijkste is het suffe imago van vegetarisch vlees te doorbreken, vindt hij. Toch is hij hard bezig Nederland en ook Flevoland te overtuigen van 'de nieuwste generatie vlees'. Emmeloord wordt binnenkort als verkooppunt toegevoegd. In Lelystad is het al verkrijgbaar en sinds kort verkoopt ook groenteman Koekoek in Dronten het 'vlees'.

"Het verkopen van vegetarisch vlees haakt in op het maatschappelijk verantwoord ondernemen dat we hier doen", zegt André Weijmer. Hij werkt in groentezaak Koekoek. Sinds 28 september verkoopt de groentewinkel naast biologische groenten en fruit ook vegetarisch vlees. "Het vlees past goed bij ons bedrijf."

Lupine en soja

Het plantaardige vlees dat de merknaam De Vegetarische Slager draagt, wordt gemaakt op basis van lupine en soja. Het idee komt van Jaap Korteweg, wiens plan het was dieren uit de voedselketen te bannen. Slager Henk, zelf vegetariër, is sinds 2009 aangesloten bij De Vegetarische Slager. Hij streeft hetzelfde doel na. "Het is verschrikkelijk wat er met dieren gebeurt."

Het is dan ook zijn bedoeling om zoveel mogelijk mensen aan te spreken met de nieuwe, volgens Henk hoogwaardige vleesvervangers. "We moeten van het geitenwollen-sokkenimago af. Vleesvervangers zijn nog niet hip. Ons doel is een vleesicoon te maken dat nog lekkerder is dan de beroemde rookworst van de Hema." De Vegetarische Slager moet dan ook een merk worden waardoor mensen niet meer twijfelen over het kopen van vlees.

De kauwsensatie van vlees moet behouden worden volgens Henk, want dat is wat mensen willen proeven volgens hem. Hij richt zich dan ook vooral op de zogenaamde vleesverlaters. Mensen die graag vlees eten maar ook een alternatief willen zoals Bea, zijn vooral op hun plek bij de Vegetarische Slager. "Maar uiteraard zijn vegetariërs ook van harte welkom om het product te proberen."

Ook André heeft veel vertrouwen in het vlees. Hoewel hij zelf geen vegetariër is, denkt hij dat de vervangers goed zullen aanslaan. Wel vindt hij dat mensen de kans moeten krijgen kennis te maken met het plantaardige product. Daarom wordt het product nog officieel gelanceerd in Dronten. Henk zal het vlees braden en klanten mogen het komen proeven. Wanneer dat precies is weten de mannen nog niet.

Dat het niet lang meer zal duren staat vast wat Henk betreft. "We gaan het suffe imago doorbreken."

Bron: FlevoPost Editie Lelystad

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven