"We zijn bezig met de vergunningen"

Kippenkieft: Onlangs omgeschakeld en plant nu al uitbreiding

Hendrik-Jan en Alida Kieft hebben in Winschoten een leghennenbedrijf met 3.000 biologische kippen. Afgelopen zomer schakelden ze over van scharrel op biologisch, staat te lezen in Boerderij. Naast het eigen pluimveebedrijf werkt Hendrik-Jan fulltime als senior verkoopleider Noord-Nederland voor Broederij ter Heerdt. Het echtpaar houdt zich op het eigen bedrijf ook bezig met de verkoop van agrarische streekproducten.

Uitbreiding

Provincie Groningen heeft de mogelijkheden voor intensieve veehouderijbedrijven om uit te breiden sterk ingeperkt. Ook het bedrijf van Hendrik-Jan en Alida Kieft ligt 'in principe' in een niet-uitbreidingsgebied. De leghennenhouders willen hun biologische leghennenbedrijf echter uitbreiden met een tweede stal. De opzetcapaciteit van het bedrijf groeit dan naar 9.000 biologische hennen. "We zijn bezig met de vergunningen. De provincie staat positief tegenover onze keuze voor biologisch. Ik hoop dat we in december 2012 in onze nieuwe stal aan de slag kunnen", vertelt Hendrik-Jan. De nieuwe stal met uitloop komt aan de andere kant van de boerderij.

Wintergarten

Aan de stal voor de biologische leghennnen is een wintergarten gebouwd. De traditionele scharrelinrichting – met beunen – is niet aangepast. "Ik voorzie in de biologische leghennenhouderij nog een discussie over volières. In een aantal landen, zoals Frankrijk, bestaat aversie tegen volières.

Skybox in nieuw te bouwen stal

Om bezoekers optimaal te kunnen informeren over het eigen bedrijf en de legsector in zijn algemeenheid, wil Hendrik-Jan in de nieuw te bouwen stal een skybox plaatsen. Een voetpad – op steigers – moet bezoekers bovendien de gelegenheid geven om door de uitloop te lopen. "Dat is niet alleen een stukje positieve reclame. Het moet onze formule versterken en uiteindelijk leiden tot omzetgroei."

Huisverkoop

Al sinds 2003 doen Hendrik-Jan en Alida aan huisverkoop. Sinds vorig jaar staat er een eierautomaat op het bedrijf. De pluimveehouders zetten voor een gedeelte hun eigen eieren af. Per week gaat het om 10.000 eieren. Die worden niet alleen verkocht via de eigen eierautomaat en de boerderijwinkel, maar gaan ook naar enkele regionale horecazaken.

De eigen website moet nog worden aangepast aan de omschakeling naar biologische kippen. "Daar zijn we door alle drukte nog niet aan toegekomen", besluit Hendrik-Jan.

Voor meer informatie: www.kippenkieft.nl

Bron: Boerderij

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.