Topkok Edwin Vinke maakt steak van bio-vleestomaten

De sterrentomaten van Nature & More teler Frank de Koning

Frank de Koning is de enige Nederlandse biologische teler van vleestomaten. Zijn tomaten worden gebruikt in sterrenrestaurants zoals De Kromme Watergang. De Koning wijt die kwaliteit niet alleen aan de rassen die hij gebruikt, maar ook aan de biologische teeltwijze in volle grond.

Steak tartare is een klassiek ongezond gerecht: rauwe gehakte biefstuk met een rauwe eierdooier erop. Topkok Edwin Vinke, eigenaar van 2-sterrenrestaurant De Kromme Watergang en Chef van het Jaar, heeft er een twist aan gegeven: zijn 'steak' is gemaakt van vleestomaten, de 'eierdooier' van garnalen. Toch oogt het precies als een echte steak tartare. Een verbluffend lekker gerecht, en supergezond. Het is een klassiek gerechtje uit de wereldberoemde keuken van El Bulli in Catalonië. De Chef van het Jaar moest echter lang zoeken, voor hij de juiste tomaat had gevonden. Hij probeerde tien verschillende soorten tomaten van zijn groenteleverancier 't Hof Welgelegen. Slechts één soort bleek geschikt: de biologische vleestomaten van Frank de Koning uit Tinte.

Frank de Koning is één van de biologische kastelers van Nature & More. Hij kweekt in zijn biologische kassen naast vleestomaten ook de kleurrijke Wild Wonder tomaatjes, die uit tien verschillende rassen bestaan. Ook die tomaatjes worden aan de beste sterrenrestaurants geleverd, vertelt Ard van de Kreeke van 't Hof Welgelegen. "Restaurant Oud Sluis (drie Michelinsterren) bestelt zo nu en dan een kistje bij me; dan willen ze bijvoorbeeld alleen Zebra Gold, of een andere bijzondere variëteit." Dezelfde Wild Wonder tomaten liggen echter ook in supermarkten in binnen- en buitenland.

Volgens Frank is de smaak van zijn tomaten niet alleen aan de rassenkeuze te danken, maar zeker ook aan de biologische teeltwijze: "Biologische landbouw geeft me een betere kwaliteit en een betere smaak. Het is gewoon plezieriger om te telen op de volle grond en gebruik te maken van compost en nuttige insecten, dan te werken met steenwol en chemische producten."

Nature & More geeft gedetailleerd inzicht in de duurzaamheid van telers aan de hand van de duurzaamheidsbloem en is ontwikkeld door Eosta. Check Frank de Koning en zijn sterrentomaten met code 179 op www.natureandmore.com.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.