Frank de Koning is de enige Nederlandse biologische teler van vleestomaten. Zijn tomaten worden gebruikt in sterrenrestaurants zoals De Kromme Watergang. De Koning wijt die kwaliteit niet alleen aan de rassen die hij gebruikt, maar ook aan de biologische teeltwijze in volle grond.
Steak tartare is een klassiek ongezond gerecht: rauwe gehakte biefstuk met een rauwe eierdooier erop. Topkok Edwin Vinke, eigenaar van 2-sterrenrestaurant De Kromme Watergang en Chef van het Jaar, heeft er een twist aan gegeven: zijn 'steak' is gemaakt van vleestomaten, de 'eierdooier' van garnalen. Toch oogt het precies als een echte steak tartare. Een verbluffend lekker gerecht, en supergezond. Het is een klassiek gerechtje uit de wereldberoemde keuken van El Bulli in Catalonië. De Chef van het Jaar moest echter lang zoeken, voor hij de juiste tomaat had gevonden. Hij probeerde tien verschillende soorten tomaten van zijn groenteleverancier 't Hof Welgelegen. Slechts één soort bleek geschikt: de biologische vleestomaten van Frank de Koning uit Tinte.
Frank de Koning is één van de biologische kastelers van Nature & More. Hij kweekt in zijn biologische kassen naast vleestomaten ook de kleurrijke Wild Wonder tomaatjes, die uit tien verschillende rassen bestaan. Ook die tomaatjes worden aan de beste sterrenrestaurants geleverd, vertelt Ard van de Kreeke van 't Hof Welgelegen. "Restaurant Oud Sluis (drie Michelinsterren) bestelt zo nu en dan een kistje bij me; dan willen ze bijvoorbeeld alleen Zebra Gold, of een andere bijzondere variëteit." Dezelfde Wild Wonder tomaten liggen echter ook in supermarkten in binnen- en buitenland.
Volgens Frank is de smaak van zijn tomaten niet alleen aan de rassenkeuze te danken, maar zeker ook aan de biologische teeltwijze: "Biologische landbouw geeft me een betere kwaliteit en een betere smaak. Het is gewoon plezieriger om te telen op de volle grond en gebruik te maken van compost en nuttige insecten, dan te werken met steenwol en chemische producten."
Nature & More geeft gedetailleerd inzicht in de duurzaamheid van telers aan de hand van de duurzaamheidsbloem en is ontwikkeld door Eosta. Check Frank de Koning en zijn sterrentomaten met code 179 op www.natureandmore.com.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen maand
- Lidl als eerste grote retailer met alle winkels biologisch gecertificeerd
- Fotoreportage zomereditie BIOFACH - de Nederlandse exposanten
- Poiesz koopt de tienduizend kilo biologische broccoli, bestemd voor de composthoop, van Friese teler
- Biohuis teleurgesteld over verkennend gesprek met kabinet over stikstof
- Sri Lanka verklaart zich failliet nadat het een jaar geleden de biologische teelt bij wet oplegde
Topkok Edwin Vinke maakt steak van bio-vleestomaten
De sterrentomaten van Nature & More teler Frank de Koning
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-08-10 Bavaria-Saat presenteert breed rassenspectrum op de Potato Europe 2022
- 2022-08-10 Plastic rietjes vervangen door eetbare rietjes gemaakt van groenten en fruit
- 2022-08-10 Zoeken naar stabiele aardappelrassen met lage input
- 2022-08-10 Proefcentrum Laimburg ondersteunt Europese biologische teelt
- 2022-08-09 Groente- en fruitbestedingen België blijven hoger dan voor coronacrisis
- 2022-08-08 WAPA: Europese appeloogst plust 1%, perenoogst 20% hoger dan vorig jaar
- 2022-07-22 Australië is wereldleider op het gebied van areaal voor bio-teelt
- 2022-07-22 Hoe bereik je de gemaksgeneratie?
- 2022-07-22 Zelfs de stand van de sterren bepaalt het moment waarop bioteler Frank zaait
- 2022-07-21 "Aanbod biologische komkommer dekt Europese vraag niet"
- 2022-07-21 Verkoop van biofruit in België steeg met 11 procent
- 2022-07-20 Bonduelle wint AGF-marketing award
- 2022-07-20 Veel animo voor opschaling plantaardige eiwitten in Nederland
- 2022-07-20 "Nieuwe oogst Nederlandse suikermais komt met dit BBQ-weer op een perfect moment"
- 2022-07-20 Vanaf begin augustus zijn alle biologische charentais meloenen bij Bio-Planet afkomstig uit België
- 2022-07-20 Kinderen op BSO's in Flevoland maken kennis met zwarte tomaten en paarse wortels
- 2022-07-19 Vijf tips om werknemers van buiten de agrarische sector aan te trekken
- 2022-07-19 85.000 euro subsidie voor verdere ontwikkeling robuuste aardappelrassen
- 2022-07-18 "Misschien worden in de toekomst ook producten meer gewaardeerd"
- 2022-07-18 Fotoreportage: Recordopkomst voor Organic Produce Summit