Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geschikt voor verwerking tot patat of chips?

Bakproeven met nieuwe biologische aardappelrassen

Agria vormt een hoofdras en wordt ook biologisch veel geteeld voor verwerking tot patat of chips. Met de komst van nieuwe phytophthora resistente rassen is het de vraag of hetzelfde kwaliteitsniveau behaald kan worden. Bakproeven met deze nieuwkomers bewijzen dat goede kwaliteit mogelijk is.

Hoewel Agria geschikt is voor verwerking, geeft de teelt van het ras risico's tijdens de teelt vanwege gevoeligheid voor phythophthora. Nieuwe rassen als Bionica, Biogold en Sarpo Mira bieden meer bescherming tegen deze aardappelziekte. Bij bakproeven in november 2010, en januari en februari 2011 zijn, naast verschillende rassen, ook enkele voorbehandelingen meegenomen.

Voor de bakproeven zijn meerdere herkomsten gebruikt, veelal kreeg Agria positieve beoordelingen. In de najaars-bakproef bleek Agria het meest geschikt, daarna scoorde Biogold van licht grond 'goed' en Bionica en Sarpo Mira 'net onvoldoende'. Veelal behaalden de rassen geteeld op lichtere gronden betere kwaliteit. Alleen Sarpo Mira van de kleigrond scoorde relatief beter.

Na bewaring zijn monsters uit de partijen opgewarmd (reconditioneren) en afgebakken. Ook hier kwamen Agria en Biogold als beste tevoorschijn. Het reconditioneren gaf minder bruinverkleuring. Deze maatregel of blancheren gaf in deze proef een sterke kleurverbetering. Blancheren bracht het niveau bij de rassen Sarpo Mira en Bionica tot acceptabel omhoog.

Als conclusie uit de bakproeven bleek dat een aantal rassen met resistentie perspectief biedt voor frites- en chipsbereiding. Voorbehandelingen zoals 'reconditioneren' en 'blancheren' verhogen het kwaliteitsniveau. Het wachten is op meer rassen die phytophthora resistent zijn waarmee de levereningszekerheid verder toeneemt.

Voor meer informatie: Kees van Wijk, PPO van Wageningen UR

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: