Agria vormt een hoofdras en wordt ook biologisch veel geteeld voor verwerking tot patat of chips. Met de komst van nieuwe phytophthora resistente rassen is het de vraag of hetzelfde kwaliteitsniveau behaald kan worden. Bakproeven met deze nieuwkomers bewijzen dat goede kwaliteit mogelijk is.
Hoewel Agria geschikt is voor verwerking, geeft de teelt van het ras risico's tijdens de teelt vanwege gevoeligheid voor phythophthora. Nieuwe rassen als Bionica, Biogold en Sarpo Mira bieden meer bescherming tegen deze aardappelziekte. Bij bakproeven in november 2010, en januari en februari 2011 zijn, naast verschillende rassen, ook enkele voorbehandelingen meegenomen.
Voor de bakproeven zijn meerdere herkomsten gebruikt, veelal kreeg Agria positieve beoordelingen. In de najaars-bakproef bleek Agria het meest geschikt, daarna scoorde Biogold van licht grond 'goed' en Bionica en Sarpo Mira 'net onvoldoende'. Veelal behaalden de rassen geteeld op lichtere gronden betere kwaliteit. Alleen Sarpo Mira van de kleigrond scoorde relatief beter.
Na bewaring zijn monsters uit de partijen opgewarmd (reconditioneren) en afgebakken. Ook hier kwamen Agria en Biogold als beste tevoorschijn. Het reconditioneren gaf minder bruinverkleuring. Deze maatregel of blancheren gaf in deze proef een sterke kleurverbetering. Blancheren bracht het niveau bij de rassen Sarpo Mira en Bionica tot acceptabel omhoog.
Als conclusie uit de bakproeven bleek dat een aantal rassen met resistentie perspectief biedt voor frites- en chipsbereiding. Voorbehandelingen zoals 'reconditioneren' en 'blancheren' verhogen het kwaliteitsniveau. Het wachten is op meer rassen die phytophthora resistent zijn waarmee de levereningszekerheid verder toeneemt.
Voor meer informatie: Kees van Wijk, PPO van Wageningen UR
Bron: BioKennis
Abonneren
Vacatures
Geschikt voor verwerking tot patat of chips?
Bakproeven met nieuwe biologische aardappelrassen
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-29 "Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"
- 2023-09-29 "Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"
- 2023-09-29 "Innovatie in de akkerbouw essentieel voor toekomstbestendigheid"
- 2023-09-29 "In Canada is biologisch al jaren normaal"
- 2023-09-27 Bio-appeltjes voor het ministerie
- 2023-09-27 Aardappeltelers krijgen na aangenomen motie twee weken extra om te oogsten
- 2023-09-27 "Vooruitzichten nieuwe biologische appelseizoen beter dan verleden jaar"
- 2023-09-27 "Tijdens piek verzenden we wekelijks meer dan 20.000 dozen"
- 2023-09-27 "Biologische bosuien in prijs gedaald"
- 2023-09-26 Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio
- 2023-09-26 Vlaams minister van Landbouw geeft startschot voor nieuw schooljaar vol biofruit
- 2023-09-26 Heeft compostthee een gunstig effect op bodem en plant?
- 2023-09-25 Bevredigende markt voor Siciliaanse bio-tomaat in Duitsland
- 2023-09-25 "Verkoop bio-AGF daalde in Duitsland in eerste jaarhelft"
- 2023-09-22 Moestuinconcept onder glas groeit: bio-tomatenkwekerij omgebouwd
- 2023-09-22 "1 op de 4 mensen die gezond eet, verpest het met verkeerde tussendoortjes"
- 2023-09-22 Vraag naar biologische Libanese appelen en noten hoger dan aanbod
- 2023-09-21 Draag een boer aan voor de Gouden Leeuwerik 2023
- 2023-09-20 Nieuwe versie eliminatiescenario ToBRFV in biologische teelt
- 2023-09-20 "Consument selectiever in kopen gesneden groenten en fruit"