Coöperatie Rouveen Kaasspecialiteiten start een project waarbij de leden veehouders zelf aan de slag kunnen met een duurzamere bedrijfsvoering. Afgaande op de opkomst bij de aftrap is de belangstelling onder de veehouders groot. Bijna 300 veehouders namen kennis van de mogelijkheden die de kaasproducent biedt om de melkproductie verder te verduurzamen.
"De coöperatie betaalt al vele jaren een goede melkprijs. Om dat te kunnen blijven doen zullen we met elkaar aan de slag moeten met duurzaamheid", meent Frits Valk, voorzitter van de stuurgroep die de veehouders van de zuivelcoöperatie bewust wil maken van de noodzaak tot verdere verduurzaming. "Dat is niet alleen goed voor de boer, maar ook voor het welzijn van de dieren en voor het milieu. We moeten proberen het beter te doen dan we al deden. Want duurzaamheid, dat is nooit af. De afnemers van de kazen stellen steeds meer vragen over de wijze waarop de kaas is geproduceerd", stelt Valk. "Daar moeten we zelf actief op inspelen. Dat is beter dan dat anderen vertellen wat je moet doen. Uiteindelijk heeft het voor ons ook een financieel voordeel."
Rouveen biedt haar leden het komende winterseizoen workshops aan gegroepeerd rond de thema's Koe, Kringloop en Boer en Omgeving. In het thema Koe komen onder andere het integraal koemanagement en het verantwoord medicijngebruik aan de orde. Bij het thema Kringloop gaat het onder meer over graslandmanagement, beweiding en energieverbruik. Het thema Boer en Omgeving behandelt de strategische keuzes waar veehouders voor komen te staan. Ook de omgang met het publiek komt in dat thema aan de orde.
Deelname aan de workshop is niet verplicht. De boeren ontvangen evenmin een financiële vergoeding voor hun inspanningen. De vergoeding zit in de kennis die veehouders opdoen en waarmee zij zelf aan de slag kunnen op hun bedrijf, redeneert de coöperatie. Wel stelt Rouveen Kaasspecialiteiten dat de deelname niet vrijblijvend is. Van de veehouders wordt verwacht dat zij eenmaal per jaar inzicht geven in hoe de bedrijven zich ontwikkelen.
Bron: AgriHolland
Veel belangstelling: opkomst van zo'n 300 veehouders
Rouveen Kaasspecialiteiten start project 'Gewoon Duurzaam'
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-12-05 Nieuw: Buffelkaas, gemaakt van bio-melk van Nederlandse waterbuffels
- 2023-12-05 Minder besmettingen met blauwtong door kou, maar gevaar is niet geweken
- 2023-11-30 Naturland: Minder krachtvoer voor biologische koeien vanaf 2024
- 2023-11-30 Arla Foods-melkprijs stijgt in december 2023 naar 49,28 eurocent per kilo
- 2023-11-28 FrieslandCampina-garantieprijs bio-boerderijmelk december: +2,27 naar 56,02 euro
- 2023-11-24 Biologische boer: regisseur van natuurlijke processen
- 2023-11-21 49.268 euro subsidie voor project 'OERmelk'
- 2023-11-21 Stapsgewijs van gangbaar naar biologisch boeren
- 2023-11-17 ZLTO op bezoek bij De Dobbelhoeve
- 2023-11-16 "Het kan zijn dat je straks gewoon de stempel ongewenst krijgt"
- 2023-11-14 Tips voor najaar- en wintervoerstrategie biologisch rundvee
- 2023-11-13 Europese landen werken samen aan vaccin tegen blauwtong
- 2023-11-13 'Oogstboer' Joost van Schie in BinnensteBuiten
- 2023-11-13 Dit zijn de drie genomineerden voor 'De mooiste koeienweide 2023'
- 2023-11-10 Melkprijs Eko-Holland blijft ook in november gelijk
- 2023-11-09 Reclame Code Commissie: 'On the way to PlanetProof' maakt onjuiste natuurclaim