Twintig locaties doen mee in Week van de Smaak

Zorg in Overijssel zet 'biologisch van eigen bodem' op menu

Afgelopen weekend ging de vijfde landelijke Week van de Smaak van start. Een week durende 'ode' aan duurzaam geproduceerd, regionaal en seizoensgebonden eten, liefst ambachtelijk bereid. Speerpunt binnen de Week van de Smaak is De Mooie Maaltijd campagne, die specifiek zorginstellingen, ziekenhuizen en 'thuismaaltijd'- bereiders stimuleert dit thema op te pakken. De provincie Overijssel doet hier met het driejarige project 'Zorg voor BIOverijssel op de kaart' een schepje boven op.

Het project is er op gericht het aandeel biologische producten van Overijsselse producten te vergroten in de institutionele keukens van Overijssel. De Week van de Smaak wordt daarbij benut als jaarlijks terugkerend 'podium' waarop deelnemende zorginstellingen en ziekenhuizen zich kunnen manifesteren met hun speciale activiteiten en menu's.Het aantal deelnemers aan 'Zorg voor BIOverijssel op de kaart' en daarmee aan de Week van de Smaak groeit in snel. Was er in 2008 nog sprake van één deelnemende locatie, in 2011 - het tweede jaar van de campagne - gaat het om circa 20 locaties.

Voorlopers hierin zijn Medisch Spectrum Twente (MST Enschede) en Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo en Almelo). Beide ziekenhuizen haken voor de tweede keer aan bij de Week van de Smaak met speciale menu's en proeverijen van biologische streekproducten, respectievelijk voor hun patiënten en hun medewerkers. Grootleverancier Huuskes (Enschede) faciliteert hun deelname middels een samenwerking met biologische webwinkel Eko Twente. Door deze opzet is het voor instellingen mogelijk om vast te houden aan hun vertrouwde leverancier, en toch te kunnen putten uit een uitgebreid regionaal assortiment. Op donderdag 6 oktober verzorgt Eko Twente een speciale proeverij in de hal van MST.

Eerlijk eten van Twentse en Sallandse bodem

Ook Zorggroep Raalte doet voor de tweede keer mee met Mooie Maaltijd activiteiten: op 5 oktober staat er een hele themamiddag op het menu voor alle cliënten van locatie Swaenewoerd in Raalte, met een uitgebreide proeverij van biologische producten van Sallandse bodem. Nieuwe deelnemer is zorgorganisatie Carintreggeland. Bij hen springt woonzorgcentrum Het Woolde eruit, met de hele week een keuze menu bereid met biologische en streekgebonden ingrediënten en een speciale proeverij rond biologische producten van Twentse bodem.

De snel groeiende belangstelling in regionaal en biologisch eten in de Overijsselse zorg sluit aan bij de landelijke trend. Van circa 60 deelnemers aan De Mooie Maaltijd in 2008, groeide het deelnemersaantal naar een kleine 400 in 2011. De argumenten om mee te willen doe variëren. Het belang van goed smakende, liefst vers bereide maaltijden, opgediend in een prettige ambiance als manier om ondervoeding tegen te gaan, wint aan algemene erkenning. Net zoals het effect dat dit soort maaltijden heeft op het gevoel van welbevinden van zijn gebruikers. Instellingen ontdekken daarnaast dat zij zich met hun maaltijdaanbod kunnen onderscheiden. Een aantal van hen vindt ook dat het bieden van duurzame maaltijden past bij de maatschappelijke positie van ziekenhuizen en zorginstellingen.

De verwachting is dat het aantal deelnemers aan De Mooie Maaltijd in 2012 door zal stijgen naar minimaal 500 locaties.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven