Maandag 3 oktober nam wethouder Wout Jansen van Lelystad als eerste het Flevolandse Broodje van de Streek in ontvangst. Een broodje vol lekkere Flevolandse producten. De wethouder deed hiermee de 'afhap' van het project Milieuwinst op het Menu: een project waarmee de gemeente Lelystad haar 'voedselvoetafdruk' wil verkleinen.
Elke burger en elke instelling heeft een eigen ecologische voetafdruk. Deze voetafdruk laat zien welke impact de activiteiten van burgers en instellingen hebben op het milieu. De gemeente Lelystad doet, als een van de eersten, mee aan het project 'Milieuwinst op het Menu'. Een project van het Centrum Biologische Landbouw (CBL). Centraal in het project staat het verminderen van de milieu-impact die de productie en consumptie van voedsel met zich meebrengt.
"We zijn heel blij dat de gemeente Lelystad dit project met ons aangaat", aldus Jenny Pannenbecker, projectleider bij het CBL. "Op deze manier geven zij heel concreet vorm aan hun (interne) duurzaamheidsbeleid en worden medewerkers bewust van hun voedselvoetafdruk op hun werkplek en ook daarbuiten." In de loop van volgend jaar wordt bij de kantines van acht instellingen in Flevoland gekeken op welke manieren de voedselvoetafdruk verkleind kan worden.
De 'afhap' was ook de feestelijk opening van de nieuwe bedrijfsrestaurant van het recent verbouwde gemeentehuis. Samen met cateraar ISS, die hun Company Kitchen formule in het stadhuis voert, en in het kader van Milieuwinst op het Menu én de landelijke 'Week van de Smaak' kunnen medewerkers van de gemeente Lelystad de hele week genieten van het Broodje van de Streek. Daarmee leveren zij een directe bijdrage aan hun individuele milieu-impact. In het broodje zijn namelijk zoveel mogelijk producten uit de regio verwerkt. Van de frisse appelen en de selderij in de salade, tot de kaas op het broodje: allemaal producten van Flevolandse Bodem.
"Company Kitchen staat voor Good Honest Food. Dit houdt in dat er verse, eerlijke en zoveel mogelijk biologische, lokale ingrediënten worden gebruikt om tot lekkere verse gerechten te komen. In dit kader sluiten Company Kitchen en de week van de smaak naadloos op elkaar aan. In een later stadium zal met het Centrum Biologische Landbouw gekeken worden hoe en welke milieuwinst op het menu er behaald kan worden", aldus Jan-Joost Reehorst, regio manager ISS Catering Services.
Wethouder Wout Jansen roemde in zijn openingswoord de Flevolandse ondernemers als kaasmaker Ard van Wees die dit jaar Held van de Smaak in Flevoland is.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Is lupine het gouden boontje van Nederlandse bodem?
- "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende maar ook zeer passende stap"
- Agrifirm start pilots rondom regeneratieve landbouw
- Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Broodje vol Flevolandse producten
Wethouder Jansen doet afhap van Milieuwinst op het Menu
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-20 De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
- 2022-05-18 Aantal foodtruckondernemingen sinds 2017 verdubbeld
- 2022-05-17 Marktplaats voor horeca met overschotten en imperfecte producten
- 2022-05-17 Woonzorgcentrum en biopluktuin starten samenwerking
- 2022-05-16 Anne&Max zet hotelketen voor insecten op
- 2022-05-13 Bij SLA eten kinderen tot en met 10 jaar gratis
- 2022-05-11 "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- 2022-05-10 Anne&Max opent 25e vestiging
- 2022-05-10 5 nominaties voor Beste Biologische Restaurant
- 2022-05-04 "Na twee aspergeseizoenen die getekend werden door Corona, knallen we nu nog meer dan voorheen"
- 2022-05-03 The Farm Kitchen lanceert Climate Positive Award
- 2022-04-28 Bio-ijsthee Anne&Max nu ook verkrijgbaar voor thuis
- 2022-04-20 CDA-fractie tegen plan van eigen Wetenschappelijk Instituut voor minimumleeftijd fastfood
- 2022-04-07 Initiatiefnemers Eerlijk eten uit de streek bereiden complete lupine maaltijd bij DID-IT
- 2022-04-06 Luxe thuis dineren met Bio Proeflokaal @home
- 2022-03-29 Restaurant Logica maakt tafels van afgeschreven terrasbanken
- 2022-03-16 Horecabeurs Goes sterk terug in 2022
- 2022-03-01 Duurzame horecalocatie kunnen nu aangemeld worden voor Gaia Green Awards
- 2022-02-21 Bijna 20 procent coronasteun naar de horeca
- 2022-02-18 Nieuwe flagship locatie voor The Avocado Show in Westfield Mall of the Netherlands