Maandag 3 oktober nam wethouder Wout Jansen van Lelystad als eerste het Flevolandse Broodje van de Streek in ontvangst. Een broodje vol lekkere Flevolandse producten. De wethouder deed hiermee de 'afhap' van het project Milieuwinst op het Menu: een project waarmee de gemeente Lelystad haar 'voedselvoetafdruk' wil verkleinen.
Elke burger en elke instelling heeft een eigen ecologische voetafdruk. Deze voetafdruk laat zien welke impact de activiteiten van burgers en instellingen hebben op het milieu. De gemeente Lelystad doet, als een van de eersten, mee aan het project 'Milieuwinst op het Menu'. Een project van het Centrum Biologische Landbouw (CBL). Centraal in het project staat het verminderen van de milieu-impact die de productie en consumptie van voedsel met zich meebrengt.
"We zijn heel blij dat de gemeente Lelystad dit project met ons aangaat", aldus Jenny Pannenbecker, projectleider bij het CBL. "Op deze manier geven zij heel concreet vorm aan hun (interne) duurzaamheidsbeleid en worden medewerkers bewust van hun voedselvoetafdruk op hun werkplek en ook daarbuiten." In de loop van volgend jaar wordt bij de kantines van acht instellingen in Flevoland gekeken op welke manieren de voedselvoetafdruk verkleind kan worden.
De 'afhap' was ook de feestelijk opening van de nieuwe bedrijfsrestaurant van het recent verbouwde gemeentehuis. Samen met cateraar ISS, die hun Company Kitchen formule in het stadhuis voert, en in het kader van Milieuwinst op het Menu én de landelijke 'Week van de Smaak' kunnen medewerkers van de gemeente Lelystad de hele week genieten van het Broodje van de Streek. Daarmee leveren zij een directe bijdrage aan hun individuele milieu-impact. In het broodje zijn namelijk zoveel mogelijk producten uit de regio verwerkt. Van de frisse appelen en de selderij in de salade, tot de kaas op het broodje: allemaal producten van Flevolandse Bodem.
"Company Kitchen staat voor Good Honest Food. Dit houdt in dat er verse, eerlijke en zoveel mogelijk biologische, lokale ingrediënten worden gebruikt om tot lekkere verse gerechten te komen. In dit kader sluiten Company Kitchen en de week van de smaak naadloos op elkaar aan. In een later stadium zal met het Centrum Biologische Landbouw gekeken worden hoe en welke milieuwinst op het menu er behaald kan worden", aldus Jan-Joost Reehorst, regio manager ISS Catering Services.
Wethouder Wout Jansen roemde in zijn openingswoord de Flevolandse ondernemers als kaasmaker Ard van Wees die dit jaar Held van de Smaak in Flevoland is.
Abonneren
Vacatures
Broodje vol Flevolandse producten
Wethouder Jansen doet afhap van Milieuwinst op het Menu
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-09-20 EKO-restaurants pakken prijzen bij Gaia Green Awards
- 2023-09-19 Nederlanders besteden recordbedrag aan consumptie buitenshuis
- 2023-08-31 Met de boer aan tafel bij The Harvest
- 2023-08-21 Werkspoorcafé De Leckere overgenomen door speciaalbiercafé De Proefzaak
- 2023-08-08 "Het maakt mij niet uit of ik voor 50 of 500 man kook"
- 2023-08-07 Raamsticker vertelt consument waar hij welkom is met eigen beker en bakje
- 2023-07-17 "Gemaakt van citroenen die een klein deukje hebben"
- 2023-07-10 Finalisten achtste editie Gaia Green Awards bekendgemaakt
- 2023-06-28 Cateraar start pilot met true pricing
- 2023-06-15 Horecazaak met mooiste terras van Schoten heeft nieuwe uitbater: bierarchitect Paul serveert alleen bio in Vordenstein
- 2023-06-06 Nu ook biologische fairtrade stroopwafeltjes voor bij de koffie of thee
- 2023-05-12 Ziekenhuis AZ Zeno geeft bio-voeding aan de patiënten
- 2023-05-11 Hotelketen Bilderberg: alle 125 ontbijtproducten gescreend en verduurzaamd
- 2023-05-05 Tweesterrenchef Bas van Kranen: "Biologische groenten zijn zoveel lekkerder, echt bizar"
- 2023-05-03 Nieuw Mos eetcafé wordt biologische saladebar SLA
- 2023-04-25 Eerste biologische en vega lunchroom van Dordrecht gaat sluiten
- 2023-04-24 Chef-kok Wander Alblas laat gasten zelf kip slachten
- 2023-04-20 Duitsland: nieuwe regels voor etikettering bio-producten in restaurants en kantines
- 2023-04-18 Nieuwe biologische koekjesmix voor naast de koffie of thee
- 2023-04-18 Smaakvolle start voor pilot 'Meer bio in de horeca'