Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gerhard en Hedwig Harms in Aurich:

"Van melkvee naar bio-leghennen bevalt prima"

De familie Harms schakelde in 2009 om van melkvee naar biologische leghennen. Sindsdien zijn ze klant van Reudink. "We hebben nog geen seconde spijt en we zijn blij met de arbeidsverlichting", aldus Gerhard en Hedwig.

"Toen de kippen er eenmaal waren, was het meteen goed", vertelt Gerhard Harms, nog met weemoed terug denkend aan het afscheid van zijn melkvee. "We zijn erg gestimuleerd en geholpen door de familie Gronewold in het naburige Holtrop. Zij stapten zeven jaar geleden al over van melkkoeien naar biologische leghennen", zegt Hedwig, de vrouw van Gerhard.

Opschalen met melkkoeien en extra quotum kopen, zagen Gerhard en Hedwig niet zitten. Ook werd het houden van melkkoeien fysiek te zwaar. Uit berekeningen van de Landwirtschafskammer bleek dat de familie Harms met het houden van biologische leghennen een goed inkomen kon halen.



Legpercentage van 92 procent

Vlak voor Kerst 2009 werden 5.300 Isa Brown light leghennen geleverd. De kippen beschikken over een uitloop van 2,15 hectare en worden gehouden in een Landmeco volièresysteem. "Dit systeem is goed schoon te houden. Elke twee dagen wordt de mest automatisch afgevoerd via mestbanden. Over de eerste ronde zijn we tevreden, we hadden de kippen tot 75 weken en het legpercentage was 92 procent", zegt Gerhard, die samen met Hedwig besloot om in de tweede ronde te kiezen voor Amberlink-hennen. "We willen graag met verschillende rassen ervaring opdoen", legt Hedwig uit. "Deze kippen zitten erg goed in de veren en leggen ook goed".

De bedrijfsbegeleiding gebeurt door Jos Fransen van Reudink, een gespecialiseerde dierenarts en door de familie Gronewold, die veel eigen ervaring inbrengt. Voordat de hennen gaan leggen, krijgen ze eerst een zogenoemd 'pre-legmeel'. Daarna een eerste fase 7plus-voer en later in de legperiode een tweede fase 7plus-voer. De hennen krijgen er luzerne bij voor een goede vertering en kalk voor sterke eierschalen.



"Jos bezoekt regelmatig ons bedrijf en bekijkt altijd eerst onze kippen en de eieren. Hij geeft ons goede adviezen om de biologische hennenhouderij goed in de vingers te krijgen. Als het niet helemaal goed lijkt, voeren we de hennen een topdressing erbij om de weerstand te ondersteunen", zegt Hedwig.

Harms levert de eieren aan Rodinger Frischei, twee keer per week worden circa 15.000 eieren opgehaald. In Duitsland is de omzet van biologische eieren ongeveer 8,5 procent van de totale eierafzet. Voor de biologische eieren wordt 15 cent per ei betaald, dat is ongeveer 11 cent meer in vergelijking met reguliere eieren. "Dat
hebben we ook nodig, want biologisch voer is duurder dan gangbaar voer", zegt Gerhard, die gelooft in groei van de omzet van biologische eieren. "Wij hebben ook de grond voor een grote uitloop en vinden het ook mooi dat de kippen buiten lopen."

Bron: Reudink nieuwsbrief
Publicatiedatum: