Help mee de buitenuitloop van biologische varkens te verrijken

Wageningen UR Livestock Research heeft op initiatief van biologische varkenshouders een prijsvraag uitgeschreven over hokverrijking voor varkens. De prijsvraag is bedoeld als stimulans voor biologische én gangbare varkenshouders om beter verrijkingsmateriaal voor varkens te ontwikkelen. Doe mee en zend voor 25 november 2011 uw ideeën voor en ervaringen met materialen voor hokverrijking in.

De prijsvraag is nadrukkelijk ook open voor gangbare varkenshouders (vanuit het project 'Verantwoord omgaan met varkensstaarten').

Samen komen tot betere hokverrijking

Inzendingen hoeven niet per se origineel of 'nieuw' te zijn. U kunt alles inzenden wat helpt om tot een betere hokverrijking (voor binnen of buiten) te komen. Denk aan nieuwe ontwerpen, maar ook verbeteringen van bestaande concepten en zelfs negatieve ervaringen met hokverrijking worden op prijs gesteld. Uw inzending kunt u insturen via deze site of een e-mail aan onderzoeker Marc Bracke van Wageningen UR Livestock Research. U kunt ook hulp krijgen bij het maken van uw inzending, dan gaat het om formulering, foto's erbij zetten en dergelijke.

Prijzen

De laatste dag voor inzenden is vrijdag 25 november 2011. Daarna zal een vakjury – bestaande uit varkenshouders (gangbaar en biologisch), dierenbescherming, bedrijfsleven en onderzoekers uit binnen- en buitenland – de beste inzendingen nomineren. De jury maakt de nominaties maandag 5 december bekend. Tussen 5 en 16 december is er een openbare stemming (via de website), waarna op 20 december de prijswinnaars bekend worden gemaakt. Behalve de eer, zit er een bescheiden geldbedrag in de prijzenpot, evenals bijdragen in 'natura' (hulp bij het realiseren van hokverrijking, extra speelmateriaal voor varkens). Sponsoren zijn De Groene Weg, MS Schippers, De Rabobank, De Heus en Nijenkamp stalinrichtingen.

Nog meer kwispelende krulstaarten

Bedenk u niet langer. Draag uw steentje bij aan een beter varkensleven, en inspireer uw collega's. De organisatoren kijken uit naar zoveel mogelijk inzendingen en hopen zo ook de buitenuitloop aantrekkelijk te maken voor bezoekers die daar behalve het hokverrijkingsmateriaal ook nog meer kwispelende krulstaarten kunnen zien.

Eerst laten inspireren?

Mocht u zich eerst willen laten inspireren, kijk dan eens op de werkwebsite, die voor het project 'Verrijking van de buitenuitloop van biologische varkens' is gemaakt. Er staan foto's op en boeren beschrijven hun ervaringen met verschillende vormen van hokverrijking. Deze pagina's zijn afgeschermd met een wachtwoord, maar biologische varkenshouders kunnen dat opvragen bij Marc Bracke. Meer informatie over de prijsvraag zelf vindt u hier.

Voor meer informatie: Marc Bracke, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven