"Deze vorm van vervuiling is heel makkelijk te voorkomen", stelt Renate de Backere van de Waddenvereniging, die met Staatsbosbeheer en Stichting de Noordzee de hoeveelheid plastic in zee wil terugdringen. Zij organiseert geregeld schoonmaakacties op waddenstranden. Vorige week werd op Terschelling met tweehonderd vrijwilligers 25 kuub afval van het Noordzeestrand gehaald. Daarbij zaten opvallend veel cadeaulinten. Gemiddeld werden er honderd tot 150 ballonlintjes gevonden op een kilometer strand. "Schokkend".
"Of we zeker weten of die touwtjes van ballonnen komen? Het toeval wil dat ik afgelopen maandag meteen al twee foto's in de krant zag staan van feestelijke openingen met ballonnen op pleinen van scholen. En dat waren echt niet de enige activiteiten dat weekeinde. We willen de mensen hun feestjes niet ontzeggen, maar denk aan het materiaal dat je gebruikt, ook bij bruiloften. Nylon blijft jarenlang liggen, dat hoeft niet."
In de steek gelaten
Vrijdagmiddag heeft De Backere op Terschelling een winkelwagen vol ballonlinten aangeboden om aandacht te vragen voor het vele gebruik van plastic. Dat deed ze tijdens het Springtijfestival, een duurzaamheidstreffen dat voor de tweede keer op Terschelling gehouden wordt en dat donderdag geopend werd in de Westerkerk op het eiland. Bij de opening van het Springtijfestival haalde SER-voorzitter Herman Wijffels uit naar de PVV. Die schildert de duurzaamheidsbeweging volgens hem onterecht af als een nieuwe vorm van evangelisatie. "Ons politieke landschap moet snel veranderen", zei Wijffels. "Want velen voelen zich in de steek gelaten door de elite. Dat heeft zijn weerslag op de boodschap die wij proberen uit te dragen."Bron: Friesch Dagblad