VS stimuleert bio-hopproductie na regelwijziging
Dit vraagt volgens sommigen nog meer creativiteit onder de producenten van biologische bier. Doel is uiteindelijk om de biologische bierproductie te bevorderen. "De biologische biermarkt is nog relatief klein, maar het slaat zeker aan", zegt Ronnie Cummins, directeur van de Organic Consumer Association.
De VS is 's werelds tweede grootste producent van hop, achter Duitsland, met meer dan een kwart van het gewas. Het meeste wordt geteeld in het noordwesten. Jarenlang zagen de brouwers het nut niet in van biologische hopteelt. Dit omdat de opbrengsten lager waren en de productiekosten hoger, terwijl ook bier dat gebrouwen werd met conventionele hop het bio-certificaat kon krijgen. Het argument daarbij was vaak dat bio-hop gewoon niet beschikbaar was.
Steeds meer boeren in het noordwesten van het land gaan nu over op biologisch hopteelt. Uiteindelijk hopen zij Nieuw-Zeeland te overtreffen. Dit is momenteel de wereldleider in de biologische hopproductie.
Doug Hindman, brouwer bij Elliott Bay Brewing
Er wordt door sommigen gevreesd dat de productie de vraag op de korte termijn niet zal kunnen bijbenen. "Het is een nieuw terrein voor zowel de brouwers als de telers", zegt Doug Hindman, brouwer van Elliott Bay Brewing in Seattle. Deze brouwerij brouwt zes biologische bieren. "De uitdaging zal zijn om de variƫteiten te vinden die nodig zijn voor onze seizoensgebonden recepten. Er zijn nu nog een aantal rassen die niet biologisch geteeld worden. We weten natuurlijk niet of dat in 2013 nog altijd het geval zal zijn, maar ik twijfel er niet aan dat we wat dingetjes zullen moeten veranderen in de recepten."
Hij geeft wel aan dat de nieuwe regelgeving hoptelers en bio-brouwers gepusht heeft om hun onderlinge communicatie te verbeteren. Dit in plaats van te vertrouwen op de tussenpersonen in de hopverkoop.