Karin Wanders wint publieksprijs Helden van de Smaak verkiezing 2011

Op een zonovergoten Vismarkt in Groningen klonken zaterdag de verlossende woorden; de uitslag van de spannende Helden van de Smaak verkiezing 2011. De verkiezing stond dit jaar in het teken van ambachtelijke boerenzuivel en kaas. De winnaars zijn: Magdalène en Nico Captein uit het Zuid-Hollandse Zoeterwoude, producenten van de traditionele Boeren Goudse Oplegkaas. De publieksprijs werd na een spannende eindsprint in de wacht gesleept door Karin Wanders van De Saanenhof uit Heeze (Noord-Brabant).


Karin bij de geiten van De Saanenhof

Op De Saanenhof, het bedrijf van Jan en Maria Wanders en hun kinderen Karin en Jan, wordt al 30 jaar geitenkaas gemaakt. Bijzondere kaas die ook aftrek vindt bij enkele toprestaurants in de regio. Het bedrijf legt zich toe op waar het goed in is: rauwmelkse Heezer geitenkaas maken. De Saanenhof werkt biologisch-dynamisch. Al het ruwvoer voor de 700 geiten komt van het eigen bedrijf of uit de regio. Hiervoor werkt de Saanenhof onder meer samen met het Brabants Landschap. De Saanenhof houdt de geiten volgens de seizoenen. Dat betekent: aflammeren in het voorjaar en kaasmaken in het voorjaar en de zomer. De geiten geven volop melk in het seizoen dat er veel en vers voer beschikbaar is en dat proef je terug in de smaak van de kaas. Karin is lid van de Youth Food Movement (YFM). Haar ouders Jan en Maria zijn nauw betrokken bij de oprichting van de Slow Food afdeling Kempen. Karin haalde 21,7 procent van de in totaal 4360 uitgebrachte stemmen binnen.

Opening met parade en spektakel

De uitslag van de Helden van de Smaak verkiezing in Groningen - Hoofdstad van de Smaak 2011 - luidde de start in van de 5de editie van de landelijke Week van de Smaak. De aftrap ging gepaard met veel spektakel. Rond 14.00 trok een bonte parade van musici, smaakhelden, genodigden, de gedeputeerde van de provincie Groningen Wiebe van der Ploeg en wethouder Ton Schroor van het station in Groningen naar de Vismarkt. De bonte stoet stond onder aanvoering van boer Jacob Rens en zijn koe Helena 105, een blikvanger zonder weerga.Op het podium op de markt werden de gedeputeerde, wethouder en boer Jacob door Daan Scharloo, officier in de Orde van de Broerderschap van de Gouden sabel, ingewijd in de kunst van het sabreren: het onthoofden van een fles champagne met een sabel. Bezoekers konden de hele middag proeven van ter plekke bereide culinaire hoogstandjes van de Groningse kok Dick Soek en collega topkok Eric van Veluwen.

Alles bij elkaar een geslaagd en zinderend begin van een nog te volgen Week van de Smaak die duurt tot en met 9 oktober aanstaande en is gevuld met honderden activiteiten verspreid door Nederland rond seizoens- en streekgebonden, liefst ambachtelijk bereid eten. Een overzicht van wat er allemaal te doen en proeven is staat op: www.weekvandesmaak.nl.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven