Koffiemelk in kartonnen verpakking komt er aan

Zuivelrijck wil binnenkort overstappen op Hollandse bio-melk

De nieuwe zuivelonderneming Zuivelrijck introduceerde kortgeleden als eerste in Nederland biologische koffiemelk in cupjes. De grondstof koopt het bedrijf nu nu nog in Duitsland in, maar het bedrijf gaat op korte termijn Nederlandse biologische melk gebruiken. "We verwachten voor het einde van dit jaar met een aanbieder van Nederlandse biologische melk rond te zijn", aldus René van der Veen, directeur van Zuivelrijck.

Biologische koffiemelk

Momenteel zijn dus al cupjes verkrijgbaar, de tweede stap is biologische koffiemelk in een kartonnen verpakking. "Er is toenemende vraag naar biologische koffiemelk in met name het out of home kanaal. Binnen enkele maanden moet dit product ook op de markt zijn."

België en Duitsland

In België zijn de cupjes eveneens verkrijgbaar in out of home. Voor Duitsland is een samenwerking aangegaan met Turm Sahne, onderdeel van het Duitse zuivelconcern DMK.In Duitsland zullen de biologische koffiemelk-cupjes onder de merknaam Graslands in de schappen komen te liggen. Op de Anuga zullen de Duitse consumentenverpakkingen voor koffiemelk aan de handel worden gepresenteerd.

Productie

Productietechnisch is het lastig om goede biologische koffiemelk te maken, weet Van der Veen. Koffiemelk in een pak of in cupjes moet eerst worden verhit en vervolgens verpakt. Dit luistert kritischer dan afvullen in flesjes. Bovendien is de stabilisator E339, die wordt gebruikt bij reguliere koffiemelk, niet toegestaan volgens de Skal-normen. "De expertise hadden we in huis. Het zoeken naar een geschikte productielocatie kostte meer moeite." Van der Veen kwam uit bij de nieuwe Duitse zuivelcodperatie Deutsches Milchkontor (DMK), begin dit jaar ontstaan uit de fusie van Humana Milchindustrie en Nordmilch. Bij DMK in het noorden van Duitsland zijn met succes proefproducties uitgevoerd en de productie is inmiddels gestart. De exclusieve 'samenwerking op gebied van biologische koffiemelk biedt voor het nieuwe Duitse zuivelconcern ook kansen om zuivel op de Nederlandse markt te brengen.

Andere biologische nicheproducten

Met biologische koffiemelk als basis wil Van der Veen uitbreiden naar andere biologische nicheproducten die echt waarde toevoegen. "Zo heeft enkele weken geleden een belangrijke klant van onze koffiemelkcupjes gevraagd of het ook mogelijk was om sticks met biologische rietsuiker onder het merk Zuivelrijck te maken. Binnen anderhalve maand is het nu beschikbaar. Dat is de charme van ondernemerschap. Hiermee zijn we de eerste die zowel biologische koffiemelk-cupjes als rietsuiker met dezelfde uitstraling hebben." Houdbare biozuivel zoals UHT-melk en een goede biologische chocolademelk zijn in ontwikkeling voor introductie begin 2012. Andere nieuwe producten zijn desserts en kwark in grootverpakking voor out of home. "In reguliere zuivel is er voldoende aanbod in grootverpakking, in biologisch is dit nog beperkt. We willen biologisch voor een grotere groep consumenten aantrekkelijk maken."

Prijs

"We streven ernaar-om de prijzen zo dicht mogelijk bij reguliere zuivel te krijgen. We proberen een prijsverschil van maximaal 15 tot 20 procent te realiseren. Maar dat zal helaas niet altijd mogelijk zijn."

Bron: ZuivelZicht via FoodHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven