Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Organic Goat Milk Coöperatie gaat voor eerlijke verdeling van beschikbare melk

In een markt waar grote krapte heerst, probeert de marktleider van biologische geitenmelk iedereen te bedienen. Regelmatig duiken er berichten op dat er in België een tekort aan beschikbare biologische geitenmelk is, te wijten aan de inlandse vraag en aan export naar diverse Europese landen samen met de bio-geitenmelk uit Nederland. Zodoende hapert ook de aanvoer van de sommige soorten geitenkaas.

Bestaande Europese verwerkers, die in het verleden steeds melk kochten uit de lage landen, ervaren krapte op de markt van biologische geitenmelk, soms komt zelfs hun bevoorrading in het gedrang. Ze kunnen hierdoor de vraag niet altijd aan, laat staan dat zij of nieuwe verwerkers ten volle kunnen inspelen op opportuniteiten die zich aandienen op deze markt die vragend is.

Organic Goat Milk Coöperatie, als marktleider van biologische geitenmelkhandel in Europa, beseft dat deze gunstige conjunctuur voor de melkprijsvorming, ook verantwoordelijkheid van hen vraagt. Zij nemen deze verantwoordelijkheid ten volle op door de beschikbare melk van hun producenten zo eerlijk mogelijk te verdelen onder de verwerkers. Hiermee zijn in het verleden al goede relaties mee opgebouwd, met het oog op de continuïteit van hun biologische geitenzuivelproductie. Vooruitzichten op iets ruimere productie in de nabije toekomst, stemt hen gunstig met het oog op de bevoorrading van hun klanten, maar het blijft nog puzzelen om iedereen tevreden te houden.

Door deze zorgende taak op te nemen voor hun afnemers probeert OGC de langdurige relaties nog steviger te maken zodat in de toekomst zowel producenten als verwerkers in deze stevig internationaal uitgebouwde 'biologische geiten' - keten professioneel verder kunnen ondernemen.

Het economisch duurzame bijeffect van deze gezonde ketenvorming is het feit dat de kloof tussen prijs en kostprijs van biologische geitenmelk wegsmelt en de bedrijfsvoering van de producenten verduurzaamt, wat de basis van een gezonde en duurzame keten vormt. Dit alles in schril contrast met de dalende prijzen en dalende rendabiliteit die de gangbare geitenhouderij moet ondergaan in gans Europa.

Geen prijsdaling

In een recent gepubliceerd artikel van Biozoektketen, werd de prijsdaling voor gangbare geitenmelk ten onrechte ook gepredikt voor biologische geiten. Dit was een grote vergissing en de organisatie wil zich hier voor verontschuldigen aan alle marktpartijen en dit dan ook bij dezen rechtzetten. Van een prijsdaling voor biologische geiten is er in Europa geen sprake, zelfs niet nu ook stilaan meer Franse geitenhouders hun bedrijfsvoering verder verduurzamen richting biologische geitenhouderij op vraag van hun afnemers.

Bron: BioForum
Publicatiedatum: