"We gaan dit ontwerp hoe dan ook laten bouwen"

Ekovar grijpt naast winst in prijsvraag stalontwerp

Een duurzame en innovatieve varkensstal is het resultaat van een landelijke prijsvraag: een stalontwerp dat past bij het open landschap gelegen achter de West-Friese Omringdijk in Noord-Holland.

Het stalontwerp 'Inside Out' van architectenbureau FARO heeft de jury erg aangesproken. 'Inside out' verwijst naar de biologische bedrijfsvoering van varkenshouderij Ekovar. Ieder varken heeft uitloopruimte naar een buitenplaats en voor de dragende zeugen is er een drie sterren modderpoel. De provincie Noord-Holland heeft een ontwerpteam bij elkaar gebracht voor deze unieke Noord-Hollandse inzending.

Varkenshouder Jan Wennekers is tevreden met het resultaat: "We gaan dit ontwerp laten bouwen, ook al hebben we niet gewonnen met de prijsvraag." De vraag naar biologisch varkensvlees groeit en daarom is Ekovar in de positie haar bedrijf uit te breiden. Wethouder Bouwes van de gemeente Schagen was aanwezig bij de presentatie van de ontwerpen en liet weten trots te zijn op de familie Wennekers. "We hebben niet veel boerenbedrijven in de omgeving van Schagen. Ekovar is een mooi bedrijf en ik zal kijken hoe hun plannen door de gemeente ondersteund kunnen worden."


Zo ziet het bedrijf er op dit moment uit

De ontworpen 'dijkstal' sluit in veel opzichten aan bij het polderlandschap. De als dijk ingeklede varkensstal is een innovatief en ook elders bruikbaar concept, aldus de jury. Ruimtelijke kwaliteit en specifiek de ontwikkeling van innovatieve stalconcepten is één van de doelstellingen van het landbouwbeleid van de provincie. Daarnaast stimuleert de provincie de biologische landbouw.

Beleidsmedewerker landbouw Danielle Lieuwen: "Biologische landbouw is de kraamkamer van de duurzame landbouw. We zijn nu bezig te kijken of we biologische bedrijven kunnen clusteren in de omgeving van Harenkarspel, Schagen en Niedorp. BioValley heeft de ambitie de grootste biologische groentetuin van Nederland te worden. Onderlinge samenwerking en clustering van biologische bedrijven versterkt hun positie en kansen voor de toekomst."

De winnaar

De Houtense varkenshouder, Steef Uijttewaal, heeft de prijs gewonnen voor de meest innovatieve varkensstal. Hij liet met zijn ontwerp concurrerende boeren uit vier andere provincies achter zich. Het ontwerp van de nieuwe stallen ligt ingepast in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De gebouwen en de dieren zijn zichtbaar in de polder. De prijs, een bedrag van 25.000 euro, is bedoeld om zijn ontwerp verder uit te werken tot een bouwplan.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven