Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Folie bijna als gekarameliseerde suiker'

Doorbraak in test composteerbaarheid van Lovechock's verpakkingsfolie

Jop Timmers (Design for Good) neemt de proef op de som. Breekt het gecertificeerde folie van Lovechock's chocoladerepen echt af in zijn composthoop?

Jop checkt de composteerbaarheid van het op cellulose gebaseerde verpakkingsfolie van Lovechock. Het betreft het folie NatureFlex dat wordt geleverd door de firma Innovia. De test voert hij uit in een compostvat in zijn eigen achtertuin. Na een maand zijn de eerste resultaten daadwerkelijk zichtbaar.

Voor de test gebruikt Jop twintig folies van de Lovechock's chocoladerepen, een PLA-folie van Albert Heijn van puur en eerlijke kiwi's en twee kartonnen Lovechock verpakkingen (die niet bedoeld zijn voor home-composting). De folies heeft hij met een touwtje vastgebonden aan een dwarsbalk in het compostvat. Periodiek haalt hij er een folie uit om te zien wat de status is.

Na een maand is er duidelijk een doorbraak te zien in het proces. De touwtjes heeft Jop ondertussen vervangen door ijzerdraadjes met een kunststof coating, omdat de touwtjes zelf afbraken. De folies hangen nog steeds aan deze ijzerdraadjes. Wanneer Jop na een maand voorzichtig aan één van de ijzerdraadjes trekt, komt er een klont compost met folie erin naar boven. De folie is in drie stukken uiteengevallen en is helemaal droog geworden. Er is een duidelijk verschil met het originele folie, het folie is veel dunner en heel broos. Volgens Jop is het folie 'bijna als gekarameliseerde suiker'.

Met het PLA-folie van Albert Heijn is nog weinig gebeurd, het kraakt nog steeds als altijd. Volgens Jop was dit ook te verwachten, omdat PLA alleen afbreekt in een industriële composteerunit. De kartonnen verpakkingen van Lovechock zijn nog intact, al zijn ze wel slap geworden.

Klik hier om meer over het hele proces te lezen.

Bron: Club van 30
Publicatiedatum: