"Bespaarmogelijkheden op verpakkingen worden bepaald"

Bio+ druk met verduurzaming van het concept

Tholen – Bio+ wordt steeds zichtbaarder in de winkels, maar Stichting Merkartikel Bio+ zit ook achter de schermen niet stil. Naast de verdere uitbreiding van het assortiment, wordt momenteel namelijk hard gewerkt aan de verduurzaming van het concept van Bio+. Een proces waaraan retailers, de licentiehouders en boeren meewerken.

Henk Gerbers vertelt dat de eerste stap in het proces de verduurzaming van de verpakkingen van Bio+ is. Hier is een speciaal project voor opgezet. "Nu de inventarisatieronde klaar is worden samen met specialisten de verduurzamingsdoelstellingen bepaald. De oplossingen worden dit jaar en volgend jaar geïntroduceerd."

Tijdens de inventarisatieronde is gekeken naar welke en hoeveel verpakkingen Bio+ verbruikt. Aan de hand van de '5 R's for a greener world': reduce, re-move, re-use, recycle, renew worden de verduurzamingsmogelijkheden op korte en lange termijn besproken. "We hebben het verbruik per productgroep bekeken en vervolgens wordt bepaald hoe we binnen bedrijfseconomische randvoorwaarden kunnen besparen. De voortgang zal periodiek gemonitord worden."Het verduurzamingsproces houdt niet op bij de verpakkingen. "De biologische landbouw heeft de ambitie om een voorlopers rol te vervullen bij het integraal verduurzamen van voedselketens. In het Bio+ project willen we duurzaamheid op productniveau relevant maken voor retailers en consumenten. Daarvoor zal een tool ontwikkeld moeten worden om zaken zoals bijvoorbeeld gezonde bodemkwaliteit, verantwoord watergebruik en stimulatie van biodiversiteit meetbaar en communiceerbaar te maken in de keten."

Wederzijds begrip

Verder is de rol van de boer essentieel voor Bio+. "Het gaat om het verhaal van boer tot bord. We gaan voor een eerlijke prijs en werken aan een goede toekomst voor de boeren." Henk geeft aan dat het daarom essentieel is om meer begrip tussen boer en retailer te creëren. Dit kan als de verschillende ketenschakels meer van elkaar weten. In het proces van verduurzaming heeft de boer ook een belangrijke rol, omdat veel van de verbeteringen in de primaire sector moeten plaatsvinden. "De eerste gesprekken waren heel positief. De boeren willen echt meedenken. Hier gaan we dus zeker mee verder."

Voor meer informatie:

Henk Gerbers
Stichting Merkartikel Bio+
Paasbosweg 18-20
3862 ZS Nijkerk
033 4220036
info@bio-plus.nl
www.bio-plus.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven