Vandaag Earth Overshoot Day

Natuurlijke bronnen van de Aarde al weer opgebruikt

Dinsdag 27 september 2011 is uitgeroepen tot 'Earth Overshoot Day'. Dit is de dag waarop de mens het beschikbare 'budget' van de Aarde voor dit jaar opgebruikt heeft. Dit blijkt uit gegevens van het Global Footprint Network. Berekeningen van hen tonen aan dat de beschikbare natuurlijke bronnen voor dit jaar al na negen maanden opgebruikt zijn.

"Je kunt het vergelijken met je jaarsalaris. Als dit al op is voordat het jaar voorbij is, moet je jaar op jaar uit je reservevoorraad putten", aldus Dr. Mathis Wakernagel, directeur van Global Footprint Network. Volgens hem is de ecologische overschrijding inmiddels uitgegroeid tot een vicieuze cirkel. "We vragen steeds meer van de Aarde, terwijl de kloof tussen wat de natuur kan bieden en onze vereisten in infrastructuur, economie en levensstijl blijft groeien."

Volgens het Global Footprint Network zijn er, als het zo doorgaat, tussen de 1,2 en 1,5 planeten nodig om in de behoeften van de mens te voorzien.

De 'Earth Overshoot Day' is een concept dat helpt bij het conceptualiseren van de kloof tussen wat de natuur kan regenereren en wat nodig is om menselijke activiteiten te ondersteunen. Dit is ook de reden dat de exacte datum van de 'Earth Overshoot Day' jaarlijks varieert.

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.