Vooral hoogopgeleide vrouwen zijn tegen megastallen

Nederlander wil veehouderijsector waarin bio en niet-bio naast elkaar bestaan

Afgelopen vrijdag presenteerde Hans Alders het rapport 'Van mega naar beter' over de maatschappelijke dialoog megastallen. Hierin komen belanghebbenden, experts en publiek aan het woord over de schaalgrootte en toekomst van de veehouderij.

Het rapport van Alders bevat een samenvatting van het onderzoek dat bureau Veldkamp in mei 2011 uitvoerde naar de publieke opinie over megastallen. Een bescheiden meerderheid wijst megastallen af. Van bijna 1.100 ondervraagden wijst 49 procent de grote veebedrijven af of neigt daartoe. 42 procent stemt met de stallen in of denkt erover dat te doen.

Tegenstanders van megastallen zijn relatief vaak vrouwen, eten minder vaak vlees en zijn relatief vaak lid van een natuur- of dierenbeschermingsorganisatie. Vooral hoogopgeleide vrouwen van middelbare leeftijd zijn vaak tegen. Voorstanders van de megastallen zijn vaker man, eten vaker vlees en hebben vaker banden met de landbouwsector.

De respondenten werd ook gevraagd naar hun mening over het voortbestaan van de veehouderijsector. Die staat voor de meerderheid niet ter discussie. Nederland moet een exportland van vlees en zuivelproducten blijven. Als gewenst toekomstscenario kiest een meerderheid voor een toekomstbestendige veehouderij, met een accent op duurzame ontwikkeling. Schaalvergroting mag, maar dan gekoppeld aan strenge regels op het gebied van landschappelijke inpassing, milieu, volksgezondheid en dierenwelzijn.

Biologisch en niet-biologisch naast elkaar

Dit toekomstbeeld kiezen de respondenten boven een scenario waarin de economische betekenis van de sector centraal staat, maar ook boven het scenario waarin de intensieve veehouderij in Nederland verdwijnt en plaats maakt voor een kleinschalige, biologische en gespecialiseerde sector. Nederlanders hebben liever een veehouderijsector waarin biologisch en niet-biologisch naast elkaar bestaan, dan dat een van deze type bedrijven uit Nederland verdwijnt.

Bron: HetkanWel.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven