
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Houdt pleidooi voor bio-landbouw in 'Food Crash'
"Felix zu Löwenstein: "Huidige landbouw heeft geen toekomst"
Hij is van mening dat juist de geïndustrialiseerde landbouw verouderd is, en dat de wereld dit zich juist in de toekomst niet langer zal kunnen veroorloven. "Het leidt tot lange-termijn landdegradatie. En het is een bedreiging voor de biodiversiteit."
Ook in ontwikkelingslanden kan biologische landbouw volgens hem renderen. Dit maakt hij duidelijk met voorbeelden uit verschillende ontwikkelingslanden. In de Filippijnen zijn meer dan een miljoen rijstboeren aangesloten bij de Masipag-organisatie. Deze organisatie stimuleert samen met universitaire onderzoekers de productie van oude rijstvariëteiten.
Hij gaat ook in op de bewering dat biologische landbouw niet in staat zou zijn om de wereld te voeden. Zu Löwenstein betreurt het feit dat in Europa en Noord-Amerika ongeveer 50 procent van het voedsel als afval beschouwd wordt of in diervoeding verwerkt wordt.
De huidige Westerse levensstijl heeft volgens hem dus geen toekomst. Miljoenen hectaren aan landbouwgrond in de Derde Wereld wordt uitsluitend gebruikt voor diervoeder. "Als iedereen op de wereld zo veel vlees als wij zouden eten, zou er een tweede aarde nodig zijn."
'Food Crash' is volgens Deutschlandradio een indrukwekkend en overtuigend pleidooi voor biologische landbouw.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-30 Voor iedere zeug een eigen bungalow
- 2023-05-25 Jersey rundvlees binnenkort ook bij 5 Odin winkels in Amsterdam
- 2023-05-10 Duitsland: Nieuwe veehouderijplannen hebben biologische varkenshouders te weinig te bieden
- 2023-05-10 Onderzoek rond reductie ammoniakemissies in de biologische veehouderij
- 2023-05-04 Mestoverschot? Niet in de biologische sector
- 2023-04-26 Nieuw boek bepleit arbeidsrechten voor dieren
- 2023-04-13 "Overconsumptie van rood vlees resulteert in veel extra gezondheidszorgkosten"
- 2023-03-31 Droge worst van zoetwateroesters
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij