Akkerbouwbedrijf Van Strien produceert klimaatneutraal

Informatieve eerste bijeenkomst 'Klimaatneutraal in de praktijk'

Woensdag 31 augustus was de eerste bijeenkomst van Klimaatneutraal in de praktijk. Zo'n 30 bezoekers waren op het bedrijf van Joost van Strien in Ens om zich te laten informeren over praktijkgerichte maatregelen. In het veld werd de bodemstructuur bekeken en de wijze waarop Joost zijn bodem beheert toegelicht. Het bedrijf heeft veel aandacht voor de organische stof voorziening, werkt met vaste rijpaden en beperkt de kerende grondbewerkingen. Daardoor wordt onder andere meer CO2 in de vorm van organisch stof vastgelegd in de bodem dan dat er afgebroken wordt. Met deze netto vastlegging compenseert Van Strien zijn broeikasgasemissies en werkt zijn akkerbouwbedrijf nu klimaatneutraal.

Voeten in de klei

De bijeenkomsten zijn bedoeld om belanghebbenden en betrokkenen bij klimaataspecten in de landbouw te informeren over praktische mogelijkheden, kansen en knelpunten op weg naar klimaatneutrale landbouw. Bij de genodigden waren mensen van het ministerie, provincie, bedrijfsleven, boerenorganisaties en onderzoek. De groep verzamelde zich in de in aanbouw zijnde ontvangstruimte, die in de toekomst verwarmd gaat worden met warmte uit de composthoop. Daarna werd in het veld de praktijk bekeken en besproken. Door de diversiteit aan achtergronden van de bezoekers ontstond er volop discussie over de opgedane ervaringen. Het duurzaam bodembeheer blijkt vrucht af te werpen voor de akkerbouw, maar voor hoelang, wat zijn de kosten, en wat kunnen andere ondernemers er mee.

Lessen te leren

Het akkerbouwbedrijf van Van Strien is het eerste bedrijf binnen het netwerk BoerenKlimaat.nl dat aangemerkt kan worden als klimaatneutraal. Zijn aanpak is echter geen blauwdruk voor ieder bedrijf. Zo heeft Van Strien een vrij extensief biologisch systeem, en geen bewaring op het bedrijf en daardoor een laag energieverbruik. Andere bedrijven hebben wel bewaring op het bedrijf of veel intensievere gewassen. Desalniettemin zijn er lessen te leren voor andere akkerbouwers:
  • het gebruik van vaste rijpaden en minimale grondbewerking draagt bij aan duurzaam bodembeheer wat zorgt voor meer CO2 vastlegging in de bodem;
  • het gebruik van organische meststoffen in plaats van kunstmest zorgt voor een beperking van de energie-input (kunstmest vraagt veel energie en geeft dus veel broeikasgasemissie) en draagt bij aan een hoger organisch stof gehalte van de bodem.
Deze en andere maatregelen en de ervaringen van de ondernemers worden verzameld op de website www.boerenklimaat.nl.

In volgende bijeenkomsten gaat klimaatneutraal in de praktijk meer in op de problematiek in de varkens en pluimveehouderij.

Voor meer informatie: Derk van Balen, PPO van Wageningen UR

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.