"We zoeken uitbreiding, het liefst dichtbij"

Jaarrond biologische kool bij Gebr. Kos

Tholen – De broers Gert-Jan en Robert Kos telen kool. Ongeveer de helft van de kool wordt biologisch geteeld. Dit gebeurt op meerdere locaties in Nederland, zowel in het noorden als in het zuiden van het land. "Zo spreiden we het risico", geeft Robert aan. Hij hoopt nog wat areaal toe te kunnen voegen. "We zoeken uitbreiding en dan het liefst dichtbij."
 
Dertien jaar geleden ontstond vanuit de markt vraag naar biologische kool. Inmiddels is bij de Gebr. Kos jaarrond biologische kool verkrijgbaar. Het gaat om rode kool, witte kool, spitskool en boerenkool. "Dit was nog niet jaarrond beschikbaar, daarom zijn wij in dat gat gesprongen." Overigens is de boerenkool tot op heden duidelijk een winterproduct, maar Robert ziet hier op termijn nog wel langer vraag naar komen.Teeltomstandigheden

Hij vertelt dat de biologische kooltelers relatief weinig last hebben van plagen. Wel is het volgens hem lastig dat kool heel veel stikstof nodig heeft. De huidige weersomstandigheden helpen hier niet bij. "Door de grote hoeveelheid regen die de afgelopen maanden gevallen is, zijn veel voedingsstoffen in de grond weggespoeld. Het nadeel van de biologische werkwijze is dat je zo weinig kunt doen."

Momenteel is er vrij veel waterschade op de velden. De kool moet volgens Robert nog bijgroeien. "Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. In juli hebben we door de hevige regenval vrij weinig nieuwe kool kunnen aanplanten. In augustus zijn de laatste nieuwe planten de grond in gegaan. De beste groeiweken mis je nu. Dat is erg lastig, maar je hebt er nu eenmaal geen invloed op. Hierin merk ik ook dat de bio-teler een andere mentaliteit heeft. Zij beseffen dat de oogst een keer minder kan zijn."


Veel modder aan de randen van de akkers. Deze kool groeit achter het bedrijfspand in Oudkarpsel

Eigen verpakkingsfaciliteit

Alle biologische kool wordt in het eigen pand in Oudkarspel verpakt. "Het is fijn om dit helemaal in eigen hand te hebben. Hierin zijn we heel flexibel. We moeten steeds omschakelen, naar een andere maat of een ander soort kool. Daar is alles op ingesteld." Er is zeker nog ruimte voor uitbreiding van de productiecapaciteit, de vraag groeit momenteel namelijk harder dan het aanbod. "Helaas is hiervoor momenteel te weinig land beschikbaar. We rouleren nu bij andere bedrijven mee. Overal verzamelen we een beetje land."Momenteel wordt het bedrijfspand verbouwd. "Met de nieuwbouw kan alles op één locatie gaan gebeuren. Sowieso wordt alles op het bedrijf zelf verpakt. "Het scheelt echt dat we dit helemaal in eigen hand hebben."

Voor meer informatie:

Robert Kos
Gebr. Kos
Kerkmeerweg 12
1724 PK Oudkarpsel
0226 340307
fakos@planet.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven