Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Hooiprobleem kan binnen Nederland opgelost worden"

Bio-Ron: regelgeving bio-paardenhouderij puur op paard richten

Tholen – Ron Hofman van Bio-Ron wil graag de aandacht vestigen op het hooiprobleem in ons land. "Dit heerst nu al twee jaar. Veel paarden worden momenteel gevoerd met hooi dat in plastic verpakt heeft gezeten. Het gebruik van dit hooi is al bijna gemeengoed geworden", vertelt de specialist in biologische diervoeders. Dit hooi is volgens Ron niet goed voor de paarden. "Het past niet bij het wezen van het dier en het eten van dit hooi leidt tot maag- en darmproblemen. Met allerlei gezondheidsgevolgen van dien."

De belangrijkste oorzaak voor de slechte reactie op het hooi is dat iedere baal hooi anders reageert op het fermentatieproces. "Dit kan zowel positief als negatief zijn. Maar feit is dat de maag van het paard hierdoor constant wordt verstoord."

Er wordt steeds meer hooi geïmporteerd, onder meer vanuit Duitsland, Oostbloklanden, Scandinavië en Zuid-Europa. "Als je het mij vraagt is dit probleem gewoon binnen Nederland op te lossen. Wel is er bereidheid nodig om hiermee aan de slag te gaan."

De meesten maaien volgens Ron te laat. "Vanuit traditie wachten we te lang waardoor we pas na het droge voorjaar van de afgelopen jaren willen hooien en dat lukt nog nauwelijks vanwege de laatste vochtige zomers. Het gevolg is dat we het dan maar gaan insealen." Ron pleit er dus voor om eerder te maaien. "Wel moet het uiteraard wel volgroeid zijn voor paarden. En het is verstandig om bijvoorbeeld stro bij te voeren om de rijkheid van dit voorjaarsgras te compenseren." Al valt dit ook wel mee volgens Ron. "Doordat het gras zo langzaam groeit pakt het ook meer mineralen en spoorelementen, heeft het meer structuur om eventuele hogere energiewaarden compenseren."
 

Regelgeving biologische paardenhouderij

Ron is ook betrokken bij het project om de biologische paardenhouderij binnen Nederland vorm te geven. Momenteel wordt het pad vereffend in de richting van een specifieke regelgeving. "Hier zit al wat beweging in en ik heb er ook alle vertrouwen in dat het uiteindelijk van de grond zal komen. Er zijn regelmatig bijeenkomsten, waarbij onder meer dierenartsen, bio- en duurzaamheidsorganisaties, stalhouders en ook een melkveehouder en diervoederproducent betrokken zijn."



Hij geeft aan dat de regelgeving vanuit het dier bekeken moet worden. "Het uitgangspunt is hierbij het dierenwelzijn." Het grootste knelpunt volgens Ron is dus dat er geen richtlijnen zijn. En dan is het ook nog de vraag welke regels echt opnieuw uitgevonden moeten worden. "Nu bestaat de neiging om de biologische regelgeving van de melkveehouderij als uitgangspunt te nemen. Mijn probleem daarmee is dat deze helemaal gericht is op productiedieren. Hierbij wordt bijvoorbeeld op een heel andere manier naar bemesting en de keuze voor grassen gekeken. Een paard is geen productiedier! Paarden hebben sowieso meer behoefte aan diversiteit in grassen en kruiden."

Ron vindt het dus beter om de regelgeving puur op het paard te richten. Maar voorop staat dat het duidelijkheid moet scheppen voor de mensen die ermee aan de slag willen gaan.

Voor meer informatie:

Ron Hofman
Bio-Ron
Varenstraat 250
3765 WS Soest
035 6011166
info@bio-ron.com
www.bio-ron.com