Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijeenkomst GGO-veredelingstechnieken uitgesteld

Let op: Deze bijeenkomst is uitgesteld. Zodra de nieuwe datum bekend is, zult u hiervan op de hoogte worden gebracht.

Op 28 september organiseert Bionext een voorlichtingsbijeenkomst over nieuwe GGO-veredelingstechnieken. De bijeenkomst is bedoeld voor medewerkers van biologische zaadbedrijven, telers die actief zijn in biologische veredeling of vermeerdering en andere geĂ¯nteresseerden binnen de biologische sector.

Achtergrond en aanleiding

Er zijn verschillende nieuwe veredelingstechnieken in ontwikkeling waarbij gebruik wordt gemaakt van genetische manipulatie. Voorbeelden daarvan zijn cisgenese, reverse breeding en 'virus-induced gene silencing' (VIGS). Onder wetenschappers en politici is discussie ontstaan over de vraag of al deze technieken wel onder de Europese GGO regelgeving moeten blijven vallen.

De GGO regelgeving is primair bedoeld om eventuele risico's voor mens en milieu op te sporen en uit te sluiten en brengt lange en zeer kostbare toelatingsprocedures met zich mee. Bovendien is het predicaat 'GGO' voor bedrijven ongewenst omdat een meerderheid van de consumenten in Europa GGO's nog steeds afwijst.

De planten die met behulp van de nieuwe technieken worden verkregen (de eindproducten) zijn soms niet 'genetisch veranderd'. Ook de risico's voor mens en milieu verschillen volgens sommige deskundigen vaak niet van conventioneel veredelde planten. Maar omdat de bij de totstandkoming van deze planten (tijdens het proces) gebruik is gemaakt van recombinant DNA technieken vallen zij in principe wel onder de ggo-regelgeving.

Op initiatief van Nederland, bekijkt een Europese werkgroep op dit moment welke van de nieuwe technieken onder de GGO wetgeving zouden moeten (blijven) vallen en voor welke technieken een vrijstelling of aangepaste toelatingsprocedure gerechtvaardigd is. Deze commissie komt dit najaar met haar eindrapport.

Ook in de Tweede en Eerste Kamer is herhaaldelijk aandacht besteed aan de nieuwe veredelingstechnieken. De nadruk lag daarbij sterk op cisgenese en de verwachte bijdrage aan een duurzame landbouw.

Op verzoek van de Kamer pleit de Nederlandse regering in Europees verband voor een vereenvoudigd toelatingsregime of een vrijstelling voor nieuwe veredelingtechnieken waaronder cisgenese.

Doel van de bijeenkomst

Gezien het bovenstaande is het de hoogste tijd dat de biologische sector haar kennis over deze technieken vergroot en zich een mening vormt. Daarnaast is het de vraag wat de sector gaat doen als een aantal van die technieken daadwerkelijk wordt uitgezonderd van de GGO regelgeving. Dit kan betekenen dat er rassen op de markt komen die – net als nu al bij CMS rassen het geval is- niet onderscheidbaar zijn van conventioneel veredelde rassen.

Voor meer informatie:

Maaike Raaijmakers, projectleider gentechvrije landbouw bij Bionext.
Publicatiedatum: