"We organiseren elke week plukdagen"
Veel animo voor appelpluk op Landgoed de Olmenhorst
In Haarlemmermeer deed onder meer landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek mee aan het plukevenement. "De echte oogst is door het gunstige weer al twee weken aan de gang", vertelt Sabine Greve van de Olmenhorst. "De pret van het plukken is er niet minder om. De mensen komen niet naar deze dag voor de primeur, maar omdat ze het leuk vinden. We organiseren elke week plukdagen. Er is veel animo voor, het is altijd gezellig druk. Die nationale appelplukdag was officieel alleen zaterdag, maar we hebben er een heel weekend van gemaakt. Als je zoiets doet, moet je het ook goed doen."
Het weekend beperkte zich bij de Olmenhorst niet tot appelen plukken. "Wij proberen de bezoekers echt een uitstapje aan te bieden", stelt Greve. "Met muzikale optredens, vinden bezoekers leuk. Zoiets verwachten ze niet. We hebben ook extra activiteiten zoals boogschieten, speurtochten maar ook proeverijen. Lekker wijnen en kazen uitproberen, daar komen soms complete vriendengroepen op af."
Landgoed de Olmenhorst onderscheidt zich ook nog op een andere manier, vertelt beheerder Florian de Clercq. "We zijn volledig biologisch. We gebruiken de natuur in ons voordeel. Al dat spuiten is onnodig. Als wij last hebben van ongedierte, dan zetten we hun natuurlijke vijand in. Zo hebben we nestkastjes voor koolmezen neergezet, die eten nu alle rupsen op. Bij bladluis planten we bloembedden die zweefvliegen aantrekken."
Verder doen ze zo veel mogelijk zelf. "Onkruid wordt netjes gewied, daar hoeven we niet voor te spuiten. En als we de groei willen bevorderen gebruiken we organische middelen. Natuurlijk kan je niet alles op die manier doen, maar we doen ons best. Als er een schimmelziekte heerst moeten we wel ingrijpen met spuitmiddelen. Maar om de kans daarop kleiner te maken, kweken we appelen als Topaz en Santana. Die hebben een grotere natuurlijke weerstand."
De Clercq is blij met de populariteit voor biologische producten. "Mensen zijn de laatste jaren gewend geraakt aan het idee dat je voor sommige producten iets meer moet betalen. Dat maakt het voor ons wel wat makkelijker. We zitten hier ondertussen al 130 jaar, ik ben van de vijfde generatie. Dan moet je ook nadenken over de toekomst. Ik wil dat men over vijftig jaar nog steeds van dit landgoed kan genieten. Duurzaam kweken is dan essentieel."
Klik hier voor meer informatie over de appelpluk op Landgoed de Olmenhorst.
Bron: NHD