Drie bio-varkensbedrijven stoppen met castreren

Praktijkonderzoek naar het houden van biologische beren gestart

Begin september is Wageningen UR Livestock Research op drie biologische varkensbedrijven gestart met praktijkonderzoek naar het houden van biologische beren. De onderzoekers willen de waarnemingen leggen naast die van het gangbare berenproject, Houden van beren.

Drie biologische varkensbedrijven gaan steeds vier maanden stoppen met castreren, zodat er een jaar lang biologische beren geslacht worden. Het eerste bedrijf is in de week van 5 september 2011 gestopt met castreren.

Doel is enerzijds meer zicht krijgen op het aandeel karkassen met berengeur uit de biologische varkenshouderij en op mogelijkheden ter voorkoming daarvan, en anderzijds vermindering van gedragsproblemen in de tweede helft van de vleesvarkensfase. Per bedrijf testen de onderzoekers bovendien mogelijke verbeteringen in de huisvesting, voeding of verzorging.

Oriënterende ronde

In 2010 is, samen met onderzoekers uit het gangbare traject, reeds begonnen met het op een rij zetten van de mogelijkheden om zonder gedragsproblemen beren te houden met zo min mogelijk karkassen met berengeur. Er is toen ook een oriënterende proef geweest op een praktijkbedrijf.

Rapportage

De onderzoeksresultaten worden vastgelegd in een rapportage over hoe beren het beste kunnen worden gehouden in de biologische varkenshouderij.

Voor meer informatie: Herman Vermeer, Wageningen UR Livestock Research

Bron: BioKennis

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven