Minder leverbotinfecties dankzij voorjaarsdroogte

De Werkgroep Leverbotprognose verwacht geen leverbotinfecties vanwege de droogte in het voorjaar. Alleen op bedrijven waar in het voorjaar de weidegrond vochtig is gebleven kan acute leverbot bij schapen voorkomen. De Werkgroep adviseert veehouders om schapen alleen na onderzoek eventueel te behandelen tegen de leverbotbesmetting.

Het droge voorjaar van 2011 heeft de normale verjonging van de slakkenpopulatie vertraagd tot juli. Daarnaast zijn er vanwege de droge maanden april en mei nauwelijks slakken besmet geraakt. Ondanks de zeer natte zomer is er pas eind juli weer een toename van de slakkenpopulatie waargenomen. Onder normale omstandigheden zal het daarom tot half oktober duren voordat een infectie op het gras wordt afgezet. Op bedrijven waar in het voorjaar de grond vochtig is gebleven kan de grote hoeveelheid neerslag in juni, juli en augustus toch zorgen voor een ernstige leverbotbesmetting. Schapen die vanaf augustus in deze gebieden hebben gelopen lopen een verhoogde kans op sterfte door acute leverbot.

Voor meer informatie: L. Moll, Gezondheidsdienst voor Dieren Deventer; C.P.H. Gaasenbeek, Central Veterinary Institute van Wageningen UR

Bron: BioKennis


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.