De Duitse biologische varkenshouder Gustav Wolters houdt in totaal 110 varkens op Hof Bakenhus. Het merendeel van zijn collega's in de regio is conventionele varkenshouder. Zijn blik is ernstig. De oogst valt erg tegen, door de regenachtige zomer. "Voor ons boeren, is de oogst van dit jaar bijzonder slecht, omdat de goede stro schaars is door de regen."
Varkensvlees is favoriet van de Ditsers. Dit blijkt ook uit cijfers van het 'Statistische Bundesambtes'. In Duitsland is in 2010 5,4 miljoen ton aan varkensvlees geproduceerd. Er zijn in totaal 58 miljoen varkens geslacht. Dit in vergelijking tot bijvoorbeeld 3,7 miljoen stuks koeien. De varkens van Wolters gaan gemiddeld na 220 dagen naar de slacht. In de conventionele houderij is dit na zo'n 150 dagen.
Het draait voor Wolters om het geluk van de dieren. Daarom is hun uitloopgebied ook voorzien van speeltjes. "De dieren hebben een instinct om te spelen." Aan het eind van de stal is een leeg hok te vinden. "Dit is de ziekenboeg, die meestal leeg is. Ik gebruik geen preventieve antibiotica. Net als bij de mens stap ik niet meteen naar een arts zodra een varken hoest."
Deze varkens zijn ongeveer elf weken oud en wegen tussen 25 en 35 kilo. Na zeven maanden zijn ze klaar voor de slacht.
Dr. Johannes große Beilage betreurt het dat consumenten vaak meer waarde hechten aan biologisch wanneer zij groenten en fruit inkopen, dan wanneer zij hun vleeskeuze bepalen. "Dit vind ik onbegrijpelijk." Met 0,5 procent marktaandeel is het marktaandeel van biologisch op de totale varkensmarkt zeer laag. Voor groenten ligt dit op 5,5 procent.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- "Nu moet blijken of de consument zijn boodschappenpatroon gaat aanpassen"
- Nieuwbouw en restyling voor BioBandits
- BOON Foodconcepts overgenomen door combinatie Green Organics B.V. en Jamael Food Group
- De moderne tafel langs de weg
- Presentatie pilot nudgingscampagne - de effecten van nudging op de verkoop van biologische groenten en fruit
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Duitse biologische varkenshouder Wolters:
"Goed stro is schaars als gevolg van de hevige regenval"
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-18 Nieuw handboek geeft maatregelen voor diergezondheid en milieu in de biologische varkenshouderij
- 2022-05-17 Maatschap Boerrigter Bio wint Agroscoopbokaal Biologisch
- 2022-05-16 Eerste Belgische varkens geleverd aan De Groene Weg
- 2022-05-11 Tweede Kamer stemt tegen motie over vleestaks
- 2022-04-29 Zo worden stierkalfjes grootgebracht
- 2022-04-19 De Groene Weg in de prijzen met commercial
- 2022-03-31 Kiest u voor gefermenteerd voer voor uw varkens?
- 2022-03-23 "We kunnen het schaarse graan beter aan mensen geven dan aan dieren in de bio-industrie"
- 2022-03-18 Bio-varkenshouders koude vriescel van -40 graden in
- 2022-03-18 BioForum wil nood aan microslachthuizen in kaart brengen
- 2022-03-17 Boeren met Jersey koeien, kalfjes en stierkalveren wisselen ervaringen uit
- 2022-03-09 Biologische varkens in het Jeugdjournaal
- 2022-03-08 Eco Fields wordt Farm Fields
- 2022-03-04 Van 900 naar 1300 biologische vleesvarkens met nieuwe stal
- 2022-02-25 Vlaanderen: Welke impact heeft het PAS-akkoord op de biosector?
- 2022-02-23 TAPP Coalitie blij met steun Rabobank voor eerlijke vleesprijs
- 2022-02-07 "Het eerste volledige jaar dat we biologisch zijn"
- 2022-02-03 "Prijs van vlees zou vanwege milieu-impact 20 tot 60% hoger moeten zijn"
- 2022-01-28 "We willen geen vlees weggooien, daar heeft het dier niet voor geleefd"
- 2022-01-21 Oostenrijk: Veel vraag naar biologisch varkensvlees