Duitse biologische varkenshouder Wolters:

"Goed stro is schaars als gevolg van de hevige regenval"

De Duitse biologische varkenshouder Gustav Wolters houdt in totaal 110 varkens op Hof Bakenhus. Het merendeel van zijn collega's in de regio is conventionele varkenshouder. Zijn blik is ernstig. De oogst valt erg tegen, door de regenachtige zomer. "Voor ons boeren, is de oogst van dit jaar bijzonder slecht, omdat de goede stro schaars is door de regen."

Varkensvlees is favoriet van de Ditsers. Dit blijkt ook uit cijfers van het 'Statistische Bundesambtes'. In Duitsland is in 2010 5,4 miljoen ton aan varkensvlees geproduceerd. Er zijn in totaal 58 miljoen varkens geslacht. Dit in vergelijking tot bijvoorbeeld 3,7 miljoen stuks koeien. De varkens van Wolters gaan gemiddeld na 220 dagen naar de slacht. In de conventionele houderij is dit na zo'n 150 dagen.

Het draait voor Wolters om het geluk van de dieren. Daarom is hun uitloopgebied ook voorzien van speeltjes. "De dieren hebben een instinct om te spelen." Aan het eind van de stal is een leeg hok te vinden. "Dit is de ziekenboeg, die meestal leeg is. Ik gebruik geen preventieve antibiotica. Net als bij de mens stap ik niet meteen naar een arts zodra een varken hoest."


Deze varkens zijn ongeveer elf weken oud en wegen tussen 25 en 35 kilo. Na zeven maanden zijn ze klaar voor de slacht.

Dr. Johannes große Beilage betreurt het dat consumenten vaak meer waarde hechten aan biologisch wanneer zij groenten en fruit inkopen, dan wanneer zij hun vleeskeuze bepalen. "Dit vind ik onbegrijpelijk." Met 0,5 procent marktaandeel is het marktaandeel van biologisch op de totale varkensmarkt zeer laag. Voor groenten ligt dit op 5,5 procent.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.