10.000 afgekomen op plukfeesten

Goede appeloogst in biologische boomgaarden

De appelplukfeesten in augustus en september zijn naar schatting door 10.000 mensen bezocht. De oogst was over het algemeen uitstekend: gemiddeld namen de plukkers zo'n 15 kilogram mee naar huis. Sommige geluksvogels haalden wel 30 kilogram appelen van hun boom af. De plukfeesten vormen het jaarlijkse hoogtepunt van de campagne Adopteer een Appelboom van Bionext.

Op zondag 18 september was het plukfeest bij 't Gelders Eiland in Lobith. Er was live muziek, er werden biologische hamburgers gebakken en er reed een pluktrein voor de kinderen. De fruittelers Harmen en Carla Peters gaven enthousiast uitleg aan bezoekers over de biologische teelt. Zo leerden mensen bijvoorbeeld dat een afwijkende vorm van de appel te maken heeft met nachtvorst tijdens het begin van de groeiperiode. De plukkers hadden het goed naar hun zin en hier en daar sloeg de vonk al over naar de volgende generatie: "Mam, weet je wat ik voor mijn verjaardag wil hebben? Een appelboom!"

Bij Levels BioFruit werd geplukt op 11 september. Miriam van Bree van Bionext was erbij: "Eén familie had een enorm gevulde boom, terwijl de boom van hun nichtje maar weinig appelen had. Zij hebben een grote zak met appelen achtergelaten voor hun nichtje, die een uurtje later kwam plukken. Mooi toch, die solidariteit?" Over het verwerken van de appelen werd onderling informatie uitgewisseld. "Je hoorde overal mensen praten over hoe je lekkere appelcompote of appelsap kunt maken."

Projectleider Frank Rozendaal kijkt tevreden terug op de plukfeesten. "De oogst en de opkomst van boom- en plukadoptanten voldeden aan onze verwachtingen. Sommige mensen hadden er een familie-uitje van gemaakt en stonden met z'n achten om één appelboom heen. Erg gezellig was het! Voor de telers is de pluktijd bovendien een goede gelegenheid om contact te leggen met consumenten en te vertellen over hun bedrijfsvoering. En andersom. Dat contact is goud waard. Als je één keer van een teler zelf hebt gehoord waarom hij heeft gekozen voor biologisch en welke voordelen dat heeft voor de natuur op het bedrijf, dan onthoud je dat de rest van je leven. Kijk, daar doen we het voor."

De pluktijd is nog niet voorbij. Op www.adopteereenappelboom.nl staan de data vermeld van reguliere plukdagen bij de deelnemende fruittelers aan de campagne. Bedrijven die in plukseizoen 2012 een speciale personeels- of klantendag in de boomgaard willen houden, kunnen hierover contact opnemen met Bionext.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven